esports de neu

Aposta per l'esquí de fons

A l’octubre s’acabarà de construir un centre d’alt rendiment a Naturlandia, destinat íntegrament a l’entrenament i les estades en alçada de l’equip nacional

Aposta per l'esquí de fonsFAE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’equip nacional d’esquí de fons tindrà, a partir del mes d’octubre, un centre d’alt rendiment que s’ha fet realitat gràcies a la col·laboració del comú de Sant Julià de Lòria, Naturlandia, el Comitè Olímpic Andorrà, la Federació Andorrana d’Esquí i Andbank. La clara aposta per aquest esport neix de la voluntat d’ajudar els atletes a optimitzar els seus entrenaments, donar-los un espai on treballar en alçada i facilitar-los unes instal·lacions que, també durant l’estiu, els permetran exercitar-se al país –a l’hivern hi ha molts moments que són fora per agenda esportiva–.

Josep Miquel Vila, cònsol major de Sant Julià, va manifestar ahir, durant l’acte de rúbrica del conveni, que fa oficial la posada en marxa d’un projecte que fa temps que està actiu, i va destacar que “és un projecte que ara és petit però que es podrà fer més gran i important”. En aquest sentit, va reconèixer que els resultats que han anat aconseguint Irineu Esteve i Carola Vila han estat una part fonamental per donar llum verd al village: “Gràcies als esforços de tots, a la joventut que puja, al coneixement de la competició, podem començar a dir que són dues persones que comencen a ser figures de l’esquí i són de casa i de la nostra estimada estació.”

Pel que fa a la FAE, Josep, Pepi, Pintat es va mostrar molt satisfet de l’estat actual del centre i va admetre que “és un vell projecte que la federació tenia entre mans i que ha estat possible gràcies a les trobades amb en Josep Maria Cabanes i en Josep Vila. Hi vam posar moltes ganes”. En el capítol purament esportiu, va subratllar que “l’Irineu i la Carola estaven fent molt bona feina i amb aquest centre cobríem necessitats esportives i podríem donar servei a altres federacions o clubs”.

Josep Maria Cabanes, en representació d’Andbank, l’última de les parts implicades en el projecte, es va afegir a les impressions dels seus predecessors i va comentar que “hem volgut estar al costat d’aquesta millora a Naturlandia i desitgem tots que els 365 dies de l’any estigui ple, segur que serà així. Des d’Andbank celebrem aquest conveni en bé del país”.

Els dos grans beneficiats, a dia d’avui, de la posada en marxa del centre d’alt rendiment són Irineu Esteve i Carola Vila, que passen per ser les dues primeres espases del Principat en l’esquí de fons. Vila va valorar molt positivament l’oportunitat que se’ls ha donat: “A l’hivern perdem molt temps a la carretera i això ens beneficia molt. A més, a l’estiu dormir en alçada s’està valorant molt en els entrenaments. Ens permetrà fer entrenaments de qualitat i millorar el descans.”

Irineu Esteve va seguir l’estela de la seva companya i va subratllar que “perdem una hora i mitja entre baixar i pujar. Quan hem de fer matí i tarda no podem descansar bé i d’aquesta manera podrem, sobretot a l’hivern. Hem de retallar el temps d’on puguem per alimentar-nos millor, descansar i entrenar”.

En l’àmbit tècnic, l’entrenador de l’equip nacional, Joan Erola, va reblar el clau dient que “és un projecte que perseguíem feia temps i ara hem trobat les condicions per tirar-lo endavant. Tant el comú com Naturlandia han fet un esforç molt gran per donar suport a l’esquí de fons i per a nos­altres és una eina molt valuosa”.

LES XIFRES DEL CENTRE D'ALT RENDIMENT A DIA D'AVUI

El centre de tecnificació, que veurà la llum de manera definitiva el mes d’octubre d’enguany, podrà acollir entre vuit i deu persones i compta amb gimnàs, banys, una zona de cuina i una part d’habitatge. Està situat a 2.000 metres d’alçada i per construir-se s’han utilitzat les infraestructures que hi ha al costat de l’antic refugi. La seva situació el fa idoni per a la pràctica esportiva i per al rendiment. El cost de la infraestructura està xifrat per sota dels 100.000 euros, que han anat a càrrec del COA, Andbank i la FAE. El comú de Sant Julià i Naturlandia han cedit els terrenys per tal que el projecte pogués tirar endavant. Naturlandia hi ha posat l’edifici, mentre que la parròquia hi ha posat el sòl.

tracking