reportatge

Mor a 83 anys l'exfutbolista Pepe Csoka

Jozsef ‘Pepe’ Csoka va ser una de les icones del futbol hongarès que la dècada dels 50 van triomfar arreu d’Europa. L’andorrà, que va morir ahir als 83 anys, va coincidir amb jugadors com Puskas, Kocsis o Czibor i va penjar les botes el 1970, jugant al Futbol Club Andorra.

Mor a 83 anys l'exfutbolista Pepe Csoka

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Jozsef Csoka va ser un d’aquells futbolistes que van marcar una època amb el seu joc i amb el dels equips als quals va militar. Sobre la gespa va coincidir amb esportistes que, a dia d’avui, encara són autèntiques icones.

L’andorrà, que va morir ahir a l’edat de 83 anys, va compartir vestidor al Budapest Honved FC amb alguns dels integrants dels mítics Mighty Magiars, nom amb el qual la premsa hongaresa va batejar els Poderosos Magiars. La selecció d’Hongria la formaven jugadors de la talla de Ferenc Puskas, Sándor Kocsis o Zoltán Czibor. Csoka va debutar amb el primer equip del Honved el 1954, gràcies a Janos Kalmar, entrenador que li va donar l’oportunitat. Jugava de davanter i la seva carrera va explotar quan l’any 1957 va despertar l’interès de l’Atlètic de Madrid. Fou en un partit que el Honved va anar a jugar a Viena, i allà es van fixar en el seu talent. A partir d’aleshores, rodaria per diversos conjunts de la Primera i Segona Divisió espanyola, com el Recreativo de Huelva, el Sabadell, el Mallorca, l’Hèrcules o el Nàstic de Tarragona, entre d’altres.

Una de les curiositats de la seva arribada a l’estat espanyol és que va obtenir la nacionalitat només tres mesos després d’haver signat per l’Atlètic de Madrid, que aleshores

-el 1957- era un equip ben connectat amb els ministeris. Puskas, per exemple, va necessitar un any per obtenir-la. Segons Csoka, era precisament Puskas el millor jugador que havia vist i, juntament amb Alfredo Di Stéfano, el principal culpable d’haver convertit el Reial Madrid en el millor equip del món mentre tots dos hi militaven.

Retirada al principat

L’última etapa de la carrera esportiva de Csoka va ser ni més ni menys que al Futbol Club Andorra i va ser precisament ell un dels culpables de l’època daurada que va viure el club durant el tram final de la dècada dels seixanta i que va ser el preludi dels posteriors ascensos a Tercera i Segona Divisió B, uns anys més tard.

Va aterrar al Principat l’any 1964 procedent del Nàstic de Tarragona i va vestir de tricolor fins al 1970, any en què va penjar les botes, però Andorra va ser el seu país fins al final dels seus dies. Jozsef Csoka es va casar amb l’andorrana Josefa Llop.

Carrera marcada per la política

Tot i que sempre es va considerar molt lluny de la política i, de fet, havia declarat obertament que no li interessava gens ni mica, la carrera esportiva de Joszef Pepe Csoka està estretament lligada a la revolució hongaresa, que va portar a la posterior repressió soviètica i el van obligar a exiliar-se. El 23 d’octubre del 56, va arrencar a Budapest la revolució, però la via hongaresa va durar ben poc ja que la reacció russa hi va posar punt final ben aviat. Amb aquest fet va arribar l’exili de Csoka i de la resta de primeres espases del futbol magiar, que van trobar en Espanya un primer refugi.

L’excusa perfecta per quedar-se a l’estat espanyol va ser un partit que el Honved va disputar contra l’Athletic de Bilbao i que es van endur els bascos per tres gols a dos. Després del matx, molts dels jugadors de l’equip de Budapest ja tenien clar que no tornarien al seu país. Això passava el 22 de novembre de 1956.

La tornada d’aquella eliminatòria de Copa d’Europa ja no es va ni disputar a Hongria, sinó que l’escenari escollit va ser Brussel·les i l’empat a tres final va donar com a vencedor l’Athletic de Bilbao. D’aquell periple europeu, que va passar per altres països, van néixer el fitxatge de Puskas pel Madrid i el de Kocsis i Czibor pel Futbol Club Barcelona.

En el cas de Joszef Csoka, l’arribada a Espanya va haver d’esperar uns mesos, perquè el Honved no l’havia convocat per a la gira continental i això el va forçar a esperar-se fins a finals d’any, per poder abandonar el seu país aprofitant un moment de cert relax per part de les forces soviètiques.

El 4 de gener de 1957, ell i el seu compatriota Ilku Peter s’enrolaven a l’Atlètic de Madrid. Csoka hi jugaria aquell curs i la temporada 1958-1959. Abans de tornar a la disciplina matalassera passaria pel Recreativo de Huelva.

El seu periple pel futbol espanyol li donaria un nou futur laboral, però li va portar força inestabilitat, ja que va canviar d’equip tots i cada un dels anys que va competir-hi. Amb el Mallorca va aconseguir l’ascens a Primera Divisió l’any 1960, però ni això va fer que es quedés a les Balears i la temporada següent va jugar a l’Hèrcules. No va ser fins que va decidir fitxar per l’FC Andorra que va trobar el seu lloc. S’hi va estar sis anys i a més, va formar matrimoni amb la que seria la seva dona. El Principat va ser el seu millor refugi.

Mor a 83 anys l'exfutbolista Pepe Csoka

tracking