Alpinisme

Èxit agredolç

Stefi Troguet torna al país després d’haver coronat el seu segon vuitmil, el Manaslu

Èxit agredolçSTEFI TROGUET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Stefi Troguet ja té dos vuitmils a la butxaca després d’haver coronat el cim del Manaslu, al Nepal, que té 8.156 metres, i que és la vuitena muntanya més alta del món. Aquesta fita és un nou èxit per a la jove alpinista només tres mesos després d’haver pujat al Nanga Parbat, al Pakistan, però aquesta última experiència ha acabat tenint un regust agredolç, tal com va explicar ahir en una roda de premsa celebrada al comú d’Encamp.

“Ha sigut molt diferent al Nanga Parbat, allà hi havia quatre o cinc equips i aquí en tenies quatre o cinc només de veïns. L’experiència m’ha servit per tocar de peus a terra de la societat en què vivim i ha estat una manera molt diferent de veure la muntanya”, va assegurar Troguet, ja que el Manaslu és una muntanya que fan molts dels expedicionaris a l’Everest just abans d’anar a la muntanya més alta del planeta. A més, va remarcar que “he viscut desgràcies que no són agradables de veure i he vist coses que creia que no veuria mai”, i és que quan baixava de fer el cim va ajudar a rescatar una noia que va acabar morint. Però més enllà dels aspectes negatius, l’alpinista ho té clar i assegura que “em quedo amb tota la gent amb qui ho he compartit, retrobar-me amb antics companys, conèixer gent i també coincidir amb el Domi Trastoy i el Jordi Cornella [van fer el cim uns dies abans que ella]”, i va cloure que “pensava que seria un any amb un vuitmil i el tanco amb dos, soc una afortunada”.

Plans de futur

Les expedicions al Nanga Parbat i al Manaslu s’emmarquen en el projecte 14 x 8.000, en què Troguet intentarà pujar les 14 muntanyes de més de 8.000 metres que hi ha al planeta, tot i aquesta última experiència amb matisos. De fet, ahir va reconèixer que “si només hagués fet el Manaslu, diria que no vull seguir amb els 14 vuitmils, però he fet el Nanga Parbat i sé que és una muntanya real, i el que passa al Manaslu passa només allà i a l’Everest”.

La intenció de Troguet és reprendre el projecte al maig o al juny, i li agradaria anar al Pakistan, però dependrà “de l’equip, perquè crec que és molt important reunir-ne un de molt bo, i en funció de l’equip prendré les decisions”. En principi no seguirà amb el mateix xerpa dels dos últims cops, ja que “ell s’encara cap al K2 i a mi encara em queda molt lluny”. El que sí que va explicar és que li agradaria “intentar fer una expedició amb dos cims, però al final tot dependrà dels recursos”. I en espera del pressupost, ella no deixa de preparar-se i ja ha tornat a entrenar: “Quan tens el cap, el físic i el material, és tan fàcil com empaquetar-ho i anar-hi.”

ROB BROWN I KIM COLLISON S'ADJUDIQUEN LA CINQUENA EDICIÓ D'ELS 2.900 D'ANDORRA

La parella britànica formada per Rob Brown i Kim Collisson van proclamar-se vencedors d’Els 2.900 d’Andorra, la cursa que uneix les 7 muntanyes més altes del país. La sortida estava situada al refugi de l’Estany de la Pera, i els participants podien triar la seva propia ruta sempre que passessin pels cims del Comapedrosa, l’Estanyó, la Font Blanca, Medacorba, la Serrera, la Roca Entravessada i la Portelleta. A més de Brown i Collisson, David Dietrich i David Mhum, en segon lloc, i Gabriel Slarko i Tomas Repka, tercers, van tancar el podi. Pel que fa als representants de casa, Lluís Sanvicente, juntament amb Julián Morcillo, van ser cinquens, i Sabrina Solana amb Gerard Berroya, setens.

tracking