Karate
El malson de Xile
La delegació andorrana que havia de participar al Mundial de karate sub-21 decideix tornar abans de competir
La feble i preocupant situació que s’està vivint a Xile ha esquitxat la delegació andorrana que havia de participar al Mundial cadet, júnior i sub-21 de karate. L’equip, encapçalat per l’entrenador, Manel Jodar, i els joves esportistes Gina del Rio, Melchor Randy i Jordi Hernández van agafar ahir a l’aeroport de Santiago de Xile un vol de tornada amb enllaç a París que els ha de portar cap a Andorra abans de competir. L’augment del preu del bitllet de metro ha estat el desencadenant d’una problemàtica social que arrossega el país sud-americà i que ha forçat, fins i tot, la declaració de l’estat d’emergència a Xile per part del president Piñera.
“El panorama no és gens segur i quan és així el més normal és no competir i tocar el dos, que és el que indica el sentit comú. A més, la Gina, el Melchor i el Jordi són menors d'edat”, explica Xavier Herver, president de la Federació Andorrana de Karate (FAK). “Les notícies que teníem diumenge passat, quan va marxar la delegació cap a Xile, és que hi havia algun aldarull, però semblava quelcom puntual i tampoc teníem cap comunicat de la federació que ens indiqués que tot es podia agreujar”, afegeix. El seleccionador, Manel Jodar, ho ha viscut en primera persona. “Només trepitjar terra l’exercit xilè, amb metralletes i tot, ja ens va demanar tota la documentació. En arribar a l’hotel ens van recomanar no sortir perquè hi havia aldarulls, enfrontaments, gasos lacrimògens i de tot”, apunta. Jodar recorda que “aquella mateixa nit van cremar una sucursal bancària molt gran just davant del nostre hotel i allà ja vam al·lucinar una mica”. A més, l’exèrcit tenia acordonat l’hotel oficial i la delegació andorrana va començar a sospitar que la situació era força greu. “Hi va haver un canvi de programa, de reestructuració d’horaris de competició, i l’organització va notificar que, per seguretat, només podien sortir els esportistes que anessin a competir. La resta havia de romandre a l’hotel”, intervé Herver. En aquest punt va ser quan ell mateix, dirigint tota la logística, i Jodar van decidir que el més assenyat era deixar-ho estar i tornar cap a casa. “No podíem estar així ni posar en perill la integritat de cap membre de la delegació de la FAK, i molt menys la dels esportistes, que són menors d'edat. Ni per un campionat ni per res, és clar. Hem decidit tornar, que era la decisió més intel·ligent”, exposa Jodar.
El tècnic, però, lamenta que “els nanos han passat por i tenien moltes ganes de competir, però la situació no era la més adient”. En aquest sentit, Jodar afegeix que “no entenc com es pot celebrar un campionat havent-hi hagut 15 morts al carrer. Ha estat una situació angoixant, sobretot per als nostres familiars”.
LA COMPETICIÓ NO S'HA ATURAT I DIVERSES DELEGACIONS HAN OPTAT PER MARXAR I NO PARTICIPAR-HI
L’onzè Mundial cadet, júnior i sub-21, campionat organitzat per la Federació Mundial de Karate (WKF), segueix, dintre d’una relativa normalitat, la seva activitat. L’andorrana no ha estat l’única delegació que ha decidit marxar davant la manca de seguretat. Abans de començar el campionat, el Japó ja va preferir no viatjar i Suïssa i Àustria han preferit també abandonar la concentració. Curiosament, l’organització no s’ha plantejat en cap moment suspendre l’esdeveniment i, malgrat els incidents i aldarulls que estan envaint Santiago de Xile, el Mundial no s’atura. “El més normal és que s’hagués suspès perquè, en aquest cas, el més important no és ni l’esport ni la política, és la gent”, comenta Jodar.