Reportatge
Jugadors del MoraBanc i usuaris de l'UCA entrenen junts
Els usuaris de la unitat de conductes addictives (UCA) de l’hospital són els protagonistes del projecte OneTeam del MoraBanc Andorra, en què s’utilitza l’esport, en aquest cas el de la cistella, per ajudar a tirar endavant en uns moments complicats.
Des de fa unes setmanes, el Poliesportiu d’Andorra acull unes sessions d’entrenament molt especials on els participants no són estrelles del món del bàsquet, sinó que ho són les del projecte OneTeam de l’Eurocup. La competició europea obliga cada equip a realitzar una iniciativa destinada a contribuir a la comunitat ajudant col·lectius que presentin risc d’exclusió, i el MoraBanc Andorra ha triat enguany els usuaris de l’UCA (unitat de conductes addictives) de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, que agafen així el relleu de la violència de gènere, o dels reclusos del centre penitenciari.
Al llarg de vuit sessions (la d’ahir va ser la setena) els usuaris del centre, sota la direcció de Jaume Tomàs, realitzen un entrenament que es converteix en un element més del tractament dels pacients. Però en un element que és molt especial, tal com admeten molts dels usuaris, que no només ho verbalitzen, sinó que també ho demostren amb els fets, com la seriositat que posen a la sessió, o el somriure d’orella a orella que dibuixen mentre tiren a cistella. “Venim tots molt motivats, tant els usuaris com nosaltres, les treballadores”, explica Míriam Carmona, integradora social, mentre que un dels usuaris, en Jose, destaca que “és una teràpia molt útil i m’està anant molt bé perquè la ment queda lliure. Crec que és una cosa molt bona que s’hauria de fer a més llocs i amb d’altres esports”.
Dintre del tractament a l’UCA també hi és present l’esport, tot i que en disciplines individuals com natació i gimnàstica, i aquestes sessions en equip també estan ajudant a fer pinya entre ells, tal com coincideixen en Xavi i en Carles, que remarquen que “ja hi ha un vincle fort entre nosaltres, però aquest programa el reforça encara més”, mentre que en Nelson assegura que “ho donem tot, ens recolzem els uns amb els altres i ho passem molt bé, els que ho fem millor ajudem els altres perquè millorin ells també i no tenim cap tipus de problema”. Un dels exemples que referma aquest vincle és el de la Maica, una usuària que no participa als entrenaments per una lesió, però que és una més del projecte, i assegura que “vinc a donar-los suport, els gravo en vídeo, els faig fotos... m’ho passo molt bé, no tant com ells, però quasi”.
I com tot equip, aquest també té un líder, en aquest cas Jaume Tomàs, que coordina el projecte OneTeam i dirigeix els entrenaments. “Ens ha donat confiança i ho ha fet molt bé a la nostra mesura”, o “té molt ben pensat el que vol fer i com ho vol fer i ens engresca de seguida, no són entrenaments pesats i sembla que ho passen tots molt bé”, assenyalen els seus jugadors temporals durant aquestes vuit sessions. Però Tomàs no està sol, i a més de la feina de les treballadores de l’UCA, també han visitat els entrenaments jugadors del primer equip com Nacho Llovet, o el cos tècnic amb Ibon Navarro, Paco Vázquez i David Eudal, com va ser el cas d’ahir, que van fer un entrenament amb els usuaris i tot seguit van tenir una xerrada amb ells orientada a la valentia i el compromís necessari per poder superar una addicció. En teoria, aquesta d’ahir era la penúltima sessió, però els jugadors volen allargar el contracte i ja s’està treballant per poder realitzar alguna altra jornada més enllà de les vuit que hi ha estipulades.
Però si una paraula sobresurt entre els usuaris de l’UCA que han participat al projecte OneTeam és “gràcies”. Tots coincideixen que aquesta experiència els està ajudant a tirar endavant, com en Jose, que manifesta que “m’encanta l’amabilitat amb què ens ha tractat el MoraBanc, perquè ho han posat tot en nosaltres i això ens ajuda en tenir una tarda ocupada i diferent en què no només fem teràpia psicològica”. O en Nelson, gran aficionat al bàsquet des de fa anys, i que hi havia jugat quan era petit, que assenyala que “tothom ens ha rebut amb molta estima i sense jutjar-nos, que és un dels problemes de la societat”, i que afegeix que “encara hi ha molt estigma i prejudicis i aquí ens hem sentit com a casa, ningú no ens ha jutjat ni ens ha dit res, com a qualsevol persona, i hem entrenat com si res”.
En definitiva, acabi ja o duri més, tots coincideixen a valorar-ho positivament, com en Kevin, que creu que “l’esport en si ja és una teràpia i ens ajuda molt, deixem els problemes a fora i ens va bé”. Perquè al final, lluny de milions i focus, l’esport i concretament el bàsquet serveix per ajudar, en aquest cas, que unes persones se sentin exactament com són, persones, lluny dels estigmes i prejudicis de la societat.
ELS JUGADORS TOCATS ENTRENEN AMB NORMALITAT
Després de la primera setmana en molt de temps sense partit europeu, l’equip segueix preparant el matx de demà contra el Kirolbet Baskonia, i els jugadors tocats que tenia el club han entrenat aquests últims dies amb total normalitat. Tant Moussa Diagne com Tyson Pérez i Jeremy Senglin s’han exercitat sense problemes per preparar el partit contra el conjunt basc, i tot apunta que podran jugar sense cap tipus de problema demà a partir de les 20.30 hores al Poliesportiu d’Andorra.