poliesportiu

Més en perill que mai

Tot i la reiterada opinió del COI per mantenir-los amb normalitat, els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 pengen d’un fil

Més en perill que maiAgències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha mostrat en reiterades ocasions la voluntat que els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, previstos del 24 de juliol al 9 d’agost, es mantinguin amb normalitat. De fet, aquesta mateixa setmana es va fer a Atenes l’entrega de la flama olímpica per part del Comitè Olímpic Hel·lè al comitè organitzador, i la torxa ja es troba al país nipó. Però la realitat és que cada dia i cada hora que passa, la possibilitat que Tòquio 2020 no es pugui fer tal com estava previst és més gran.

Ahir mateix, el president del COI, Thomas Bach, va reiterar-se en la seva idea en una entrevista a Alemanya, i va manifestar que “la suspensió dels jocs suposa destruir el somni olímpic d’11.000 esportistes, de 206 comitès nacionals i de l’equip de refugiats del COI. Una cancel·lació d’aquesta mida seria la solució menys justa”, i va afegir que “no poden ajornar-se uns Jocs com si es tractés d’un partit de futbol d’un dissabte”.

Més enllà del que diu el COI, ja són uns quants el comitès olímpics nacionals i algunes federacions les que estan demanant que s’ajorni la cita olímpica d’aquest estiu. La caixa dels trons la va obrir USA Swimming (federació nord-americana de natació), que va demanar al comitè olímpic i paralímpic del seu país que exigeixi l’ajornament d’un any dels Jocs. Segons va comentar el seu màxim responsable, Tim Hinchey III, “la nostra principal prioritat ha estat i seguirà sent la salut i la seguretat dels nostres esportistes i personal”, i va afegir que “seguir endavant enmig de la crisi sanitària mundial no és la resposta”. Una línia que també va mantenir la Fedració Francesa de Natació, que va demanar l’ajornament perquè “la prioritat és lluitar contra la propagació de la pandèmia”.

L’altre gran cop pel COI va arribar també des dels Estats Units, però per part d’un altre dels esports estrella d’uns Jocs Olímpics, l’atletisme. Ja que la federació nord-americana, juntament amb la britànica i l’alemanya, va demanar que s’ajornin els jocs, agafant l’exemple de la UEFA, que va decidir dimarts retardar l’Eurocopa de futbol a l’estiu del 2021. “És un moment crític perquè els atletes s’entrenin i competeixin”, va assegurar el president de la federació nord-americana, Max Siegel, mentre que el seu homòleg a la federació alemanya, Jürgen Kessing, va declarar que “hauria desitjat que el COI hagués seguit l’exemple del futbol i ajornés un any els Jocs Olímpics de Tòquio 2020”.

I més enllà d’anuncis d’algunes federacions, en alguns països també van ser directament els comitès olímpics nacionals els que van demanar l’ajornament, com en el cas del Brasil o de Noruega.

El COA es manté a l'espera

Des del Comitè Olímpic d’Andorra se segueix a l’espera del que es decideixi des d’instàncies superiors, i el seu president, Jaume Martí, va assenyalar que “amb els nostres atletes esperarem, si ens diuen que s’hi ha d’anar, hi anirem, i si no, ens quedarem a casa”, i més a nivell personal, va assegurar que “jo crec que retardar uns Jocs un o dos mesos és possible, però fer-ho un any o més temps és molt complicat per tot el que suposa a nivell d’organització”.

ELS JOCS OLÍMPICS S'HAN HAGUT DE CANCEL·LAR TRES COPS, TOTS A CAUSA DE GUERRES MUNDIALS

La suspensió d’uns Jocs Olímpics no és nova, ja que fins en tres ocasions s’ha hagut de cancel·lar una cita olímpica d’estiu, i en dues ocasions més els d’hivern, totes a causa de les guerres mundials. La primera va ser el 1916, quan els Jocs Olímpics que s’havien de fer a Berlín van ser cancel·lats per la Primera Guerra Mundial, que va ser declarada el 1914 i va allargar-se fins al 1918. L’altra ocasió en què es va haver de suspendre una cita olímpica va ser per la Segona Guerra Mundial, que va obligar a deixar de fer quatre Jocs, dos d’estiu i dos d’hivern. Tòquio, precisament, havia d’acollir-los el 1940, però va renunciar-hi, i també es va haver de cancel·lar la cita olímpica de quatre anys després a Londres. A més, tampoc es van poder celebrar els Jocs Olímpics d’hivern de 1940 a Garmishc-Partenkichen, ni els de 1944 que s’havien de disputar a la ciutat italiana de Cortina d’Ampezzo.

tracking