Canoa i caiac
Somni... truncat?
Mònica Doria va haver de parar de cop la preparació per als Jocs de Tòquio 2020 arran de la crisi del coronavirus
El 2020 havia de ser l’any de Mònica Doria. Després d’un excel·lent 2019 en què va aconseguir el primer podi a la Copa del Món de canoa i caiac, i la classificació per als Jocs Olímpics de Tòquio, enguany era l’any per gaudir a la cita olímpica i intentar fer història, qui sap si amb la primera medalla de l’esport andorrà en uns Jocs. A final del 2019 ja va marxar a la capital nipona per fer els primers entrenaments al canal olímpic de Tòquio i va començar l’any amb dos mesos de preparació a l’hemisferi sud, concretament a Austràlia i Nova Zelanda, posant-se a punt per a la gran cita, fins que el coronavirus ho va canviar tot. La setmana passada va haver d’aturar de manera precipitada la preparació per a Tòquio i va tornar cap a casa, on segueix entrenant com pot, ja que també es van suspendre durant els últims dies competicions com l’Europeu que s’havia de fer a Anglaterra, o el primer Training Camp que havia de celebrar-se a Tòquio.
I com segueix la seva preparació? Doria explica que “intento fer una mica de gimnàs, mantenir en certa manera la forma i fer exercici cada dia”, i afirma que “a més de fer gimnàs i estirar molt, també aprofito per llegir, aprendre i posar-me amb la universitat més seriosament”. A més, remarca que intenta “pensar en el dia a dia i no mirar gaire lluny, em faig un pla diari amb les coses que he de fer i ho vaig seguint i esperant”. La palista també assenyala que “creia que podria anar a remar una mica i seguir entrenant una mica, com ha passat a altres països, però al final no és possible”.
La del 2020 havia de ser la seva primera experiència olímpica, però els Jocs pengen d’un fil més que mai, després que el COI reconegués la possibilitat d’ajornar-los i de les diverses peticions per part d’algunes potències com Estats Units, Alemanya i França. En aquest sentit, la palista explica que segueix “en espera, a veure què diuen i si al final es poden fer o no els Jocs”, i afegeix que “estava molt motivada i els entrenaments estaven anant molt bé, tenia ganes de seguir preparant-me i entrenant i ara costa en l’àmbit psicològic”, i clou amb un desitg ben clar: “Tant de bo puguem anar cap a Tòquio als Jocs Olímpics.”
MÉS PRESSIONS PER AJORNAR-LOS
Després que la federació de natació dels Estats Units obrís la capsa dels trons i demanés oficialment l’ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, van sumar-s’hi diferents comitès olímpics nacionals o federacions d’esports d’arreu del món. També des dels Estats Units va demanar-ho la federació d’atletisme, igual que van fer-ho els organismes responsables d’aquest esport a França, Alemanya o la Gran Bretanya.
Les peticions que els Jocs no es disputin aquest estiu van seguir de manera constant durant el cap de setmana i altres organismes s’hi van afegir, com ara les federacions espanyoles d’atletisme, futbol, natació, triatló o handbol. També va mostrar-s’hi en contra el president de l’Associació d’Atletes Alemanys, Max Hartung, que va dir que “si es fan a la data prevista no hi aniré per responsabilitat”. Qui no va pronunciar-se va ser l’Organització Mundial de la Salut, que va assegurar que “no és la nostra funció cancel·lar cap tipus d’esdeveniment”. En un mes hi haurà una resolució.
JAUME MARTÍ VEU MÉS SENZILL AJORNAR ELS JOCS DOS MESOS QUE UN ANY
El Comitè Olímpic Internacional (COI) va acceptar diumenge la possibilitat d’ajornar els Jocs de Tòquio i es va plantejar tres escenaris en cas de no fer-se aquest estiu: celebrar-los a la tardor, el 2021 o el 2022. Aquesta decisió es prendrà presumiblement en un mes, tal com va confirmar l’ens internacional. Des del Comitè Olímpic Andorrà de moment no han rebut cap informació extra més enllà del comunicat que va fer públic diumenge el COI i estan en espera de la decisió final. “Evidentment que la salut ha de passar per davant de tot, i a partir d’aquí ens haurem d’adaptar a la decisió que es prengui. Si hi hem d’anar amb la Mònica Doria menys entrenada del que hauria d’estar ho farem”, comenta el president, Jaume Martí, que remarca la dificultat de canviar les dates d’un esdeveniment de la transcendència dels Jocs. “Penso que és complicat ajornar-los. Potser fer-ho un parell de mesos pot ser més senzill que un any, però això és una opinió meva”, assenyala el màxim mandatari del COA, que afegeix que “si la pandèmia passa a l’hemisferi sud no es faran aquest any”. En cas que passin al 2021, Martí assegura que no afectaria els Jocs dels Petits Estats d’Andorra. “Podria servir com un bon entrenament per als que anessin a Tòquio”, indica Martí.