Reportatge

Febre virtual

L’absència d’esport presencial a causa de la crisi sanitària del coronavirus ha fet que diverses competicions impulsessin tornejos d’e-sports per mantenir la seva presència. Futbol, bàsquet, motociclisme o automobilisme han canviat competicions reals per altres en línia.

Febre virtualFAF

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La situació d’emergència sanitària arreu del món a causa de la pandèmia del coronavirus ha reinventat el món de l’esport a tot el planeta. Les competicions presencials s’han hagut d’aturar en sec excepte algunes excepcions (encara s’està disputant la lliga de futbol a Bielorússia, la de bàsquet a Taiwan o algun torneig de golf als Estats Units) i això ha provocat un nou boom dels e-sports, que ja feia uns anys que tenien un creixement constant i convertint-se ja no en el futur, sinó en un present molt important.

Molts clubs, entitats i federacions esportives van animar-se a crear una secció d’e-sports, sense anar més lluny, la Federació Andorrana de Futbol va ser una de les pioneres a fer-ho a principi del 2017. Llavors, veient el que estaven fent equips importants com el PSG o el València, la FAF va celebrar un draft (primera federació del món a fer-ho) en què van participar més de 150 persones cercant de convertir-se en integrants de l’equip nacional d’esports electrònics de la federació. El juliol del 2018 es va estrenar l’squadra de manera oficial en un torneig a Madrid, i des de llavors s’han anat realitzant competicions de manera puntual, com la Copa FAF (torneig en el marc del 25è aniversari de la federació), o l’últim exemple, el Preeuropeu que va organitzar la UEFA amb representants de les 55 associacions que formen part de l’organisme, i que havia de tenir el punt final aquest estiu durant l’Eurocopa (que finalment va ajornar-se fins al 2021) amb una fase final presencial a Londres.

Diversos organismes s’han anat unint en els últims temps, en especial en període de confinament, i estan desenvolupant els seus tornejos virtuals en aquests moments d’incertesa i en què el consum de l’esport habitual és impossible per la manca de competicions. Futbol, bàsquet, motociclisme, automobilisme o fins i tot el ciclisme estan adaptant-se a la realitat actual amb la disputa de competicions d’e-sports per matar el cuquet durant aquesta època. A més de l’Eurocopa virtual, l’esport rei ha celebrat (i celebrarà) diversos tornejos durant aquest confinament, com el que va organitzar la lliga espanyola de futbol, on un representant de cada equip participava en un torneig de PlayStation per recaptar fons. I no només a primera línia, ja que el grup 3 de Segona Divisió B, on milita l’FC Andorra, també va fer el seu campionat virtual amb el videojoc FIFA 20, una cita que va tenir el triomf precisament del representant tricolor, Adri Vilanova. I el defensa de l’equip de Gerard Piqué tindrà una nova cita des d’avui mateix amb un nou torneig online en aquest cas amb equips d’altres grups, on buscarà aconseguir el doblet amb un altre triomf.

Però els e-sports no només entenen de futbol, i la lliga més important del món com és l’NBA també està fent aquests dies un campionat amb algunes de les estrelles de la lliga nord-americana com Kevin Durant o Trae Young, que servirà per obtenir fons per la lluita contra el coronavirus. Els esports del motor tampoc s’han quedat al marge i tant MotoGP com la Fórmula1 han emprès els seus tornejos. El Mundial de motociclisme va ser el primer a celebrar una cursa de videojocs amb els pilots reals del campionat, i l’acollida va ser tan bona que demà celebrarà una segona carrera amb altres estrelles, i també es va afegir a aquesta moda amb la celebració d’un Gran Premi virtual amb els corredors habituals de la graella. Fins i tot el ciclisme s’ha apuntat a la moda, i la setmana passada va celebrar-se un Tour de Flandes en línia, amb ciclistes pedalant a casa, i aficionats seguint-ho per les xarxes.

El director de l’empresa What You Play (que organitza competicions de videojocs a Andorra), Manel Guerrero, explica que “els e-sports són una realitat, i moltes marques, esports i clubs han decidir integrar-se en aquest món perquè és una manera d’aconseguir seguidors i tenir un target”, i afegeix que “el fet que jugadors professionals de futbol o altres esports s’apuntin als videojocs fa arrossegar més aficionats, s’augmenten els seguidors i hi ha més gent que s’apunta”. Per últim, Guerrero destaca que “abans hi havia gent que jugava i prou, i ara han arribat moltíssims seguidors que és gent que només mira”.

tracking