Olimpisme

Qüestió de prioritats

El patronat de la Fundació dels Jocs dels Petits Estats ajorna per unanimitat la cita del 2021

Qüestió de prioritatsSFGA / C. ESTEVE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El patronat de la Fundació dels Jocs dels Petits Estats d’Europa va decidir ahir per unanimitat en una reunió telemàtica l’ajornament de la cita que havia d’acollir el país l’any vinent. La decisió ja estava presa, tal com havia explicat el Diari, i només mancava un formalisme per certificar que Andorra no acollirà per tercer cop a la història els Jocs dels Petits Estats el 2021 i que haurà d’esperar per fer-ho.

Tal com va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, “han influït diversos factors, com la situació de dificultat de programació dels diferents preparatius o el fet que altres proves poden afectar o ser simultànies, com els Jocs Olímpics de Tòquio, i això feia que fos difícil compaginar les diferents cites programades”. Per prendre aquesta decisió, també s’ha tingut en compte “el conjunt de mesures adoptades pels països que participen en els JPEE, especialment el confinament i el distanciament social, que limiten l’activitat esportiva i la preparació dels atletes”, en paraules de l’organització. I tot i que no s’hi van referir explícitament, un altre dels motius és l’econòmic, perquè és incerta la situació del país i de la resta d’estats un cop clogui la crisi sanitària del coronavirus.

De cara a la possible data de futur, la voluntat principal és que l’any escollit sigui el 2025, ja que aquella data es troba entre dos Jocs dels Petits Estats que tenen ja la seu designada (Malta 2023 i Mònaco 2027). A partir del maig es començarà a debatre sobre aquest aspecte, ja que hi ha prevista una assemblea amb els nou estats de menys d’un milió d’habitants que participen a la cita multiesportiva.

A més, també se celebrarà una assemblea les properes setmanes, en aquest cas de la Fundació dels Jocs dels Petits Estats, que és qui organitza la cita, per tal d’analitzar els compromisos que ja s’havien realitzat (en els últims mesos s’havien presentat ja el logotip o la mascota), i també el futur de l’organisme.

DECISIÓ ENCERTADA

Tots els actors relacionats amb els Jocs dels Petits Estats d’Europa qüestionats pel Diari van coincidir que postposar la cita era la decisió més adequada en aquests moments. En aquest sentit, la cònsol major d’Andorra la Vella i representat dels comuns al patronat, Conxita Marsol, va assegurar que “hi hem estat tots d’acord i s’ha pres per unanimitat. Pensem que és una bona decisió perquè ara hi ha altres prioritats”.

Ja des de l’àmbit purament esportiu, la línia és la mateixa i es va prendre amb naturalitat la resolució presa. El president de la Federació Andorrana d’Atletisme, Bernat Vilella, va destacar que “és una decissió molt encertada i la prioritat ara mateix és combatre el coronavirus”, a més, va destacar que “costaria molt poder organitzar-los bé i arribar a tot, per exemple amb les instal·lacions, estem al cent per cent amb la ministra Sílvia Riva i amb el president del COA, Jaume Martí”. També va mostrar la seva conformitat el president de la Federació Andorrana de Bàsquet, Manel Fernàndez, que va declarar que “està ben fet, s’està anul·lant tot i serà un efecte dominó”, i va remarcar que “tampoc és evident que l’any que ve en l’àmbit esportiu i econòmic els països estiguin a disposició”. Per últim, Hocine Haciane, de la Federació Andorrana de Natació, va destaca que “és el més lògic”, i el codirector esportiu de la Fandjudo, Dani Garcia, va assenyalar que “ha estat un cop molt dur per als esportistes, però és normal i ara el que hem de prioritzar és la salut de les persones abans que altres coses”.

tracking