reportatge
Incertesa amb el futur
Cinc anys després de la seva fundació, el CV Encamp passa per un moment complicat derivat per la crisi econòmica del coronavirus, que posa en perill la seva continuïtat, i ha fet passar de l’alegria de seguir un any més a la Primera Nacional, a dubtar amb el que vindrà.
El CV Encamp va rebre la setmana passada una bona notícia amb la resolució de la Reial Federació Espanyola de Voleibol (RFEVB) que es mantindria un any més a la Primera Nacional (tercera categoria del vòlei espanyol) després de la suspensió de la competició arran del coronavirus. L’equip estava pràcticament descendit, a sis punts de la permanència a falta de dos partits, però la pandèmia va donar un cop de mà en l’àmbit esportiu. Però ja diu la dita que les bones notícies mai arriben soles, i l’alegria per mantenir la categoria contrasta amb la incertesa amb el futur de l’entitat, especialment per motius econòmics derivats de la pandèmia.
Ja a l’inici del curs des de l’entitat admetien que aquest seria un any de transició després de dues campanyes lluitant a les fases d’ascens per pujar a la Superlliga 2, i així va ser, amb una temporada complicada des de l’aspecte esportiu, que també s’ha acabat tornant dificultós econòmicament sis anys després de la creació del club el 2014. I a més de l’economia, també preocupa el lideratge, ja que el CV Encamp havia convocat eleccions al març després de la dimissió del president Xavi Borrego (es van haver d’ajornar pel coronavirus), i encara no s’ha presentat cap candidatura per comandar el projecte.
Amb tot, la situació actual és complicada tal com admeten des del club. “Hi ha incertesa, hi ha moltes ganes per part de la gent de que el projecte continuï perquè és molt xulo. Hi hem posat moltes hores, hem crescut bastant i tenim una base forta”, explica Matteo Vienne, jugador del primer equip i membre de la junta directiva del CV Encamp, que afegeix que “les ganes hi són, però a dia d’avui hem de veure molt bé com es pot continuar i amb quines persones i quins mitjans econòmics”. Precisament en aquest sentit, assenyala que “a dia d’avui no hem rebut cap candidatura, el club té el nivell que té gràcies al Xavi i potser la gent té por de no poder arribar a aquest nivell tan top que hi havia i per això les candidatures no han arribat. L’objectiu és fer reaccionar la gent que s’havia oblidat de la situació real, i veure si algú de la junta o de fora s’acaba de motivar”.
El coronavirus ha afectat de ple l’entitat, ja que el 80 per cent del seu pressupost prové d’empreses privades que estan patint l’actual situació econòmica, mentre que pel que fa a subvencions públiques, el comú d’Encamp hi aporta aproximadament 5.000 euros, i també la Federació Andorrana de Vòlei hi aporta una quantitat de la subvenció que rep del Govern. En aquest sentit, Vienne explica que “estem parlant per veure si ens poden ajudar a tancar els números, però el comú tampoc està en una situació molt positiva amb tota la crisi, i també estem parlant amb la FAV per veure què es pot fer”, i reconeix que l’aspecte econòmic és la clau per no haver rebut candidautres, ja que “sí que hi ha molta gent que pot agafar el club a nivell esportiu, el problema és l’aspecte econòmic, i per això ara ho tenim tot aturat”.
Fundat el 2014 el club encampadà ha tingut un ascens al guanyar les seves lligues els cinc últims anys (Tercera Catalana, Segona Catalana, Primera Catalana i dos cops el seu grup de Primera Nacional), a més, també s’ha creat el projecte de base. “Només hem fet que créixer, créixer i créixer i ara tenim una base amb 50 nois i noies amb ganes de jugar”, remarca Vienne, que afegeix que “l’objectiu seria que totes les categories es mantinguessin, amb el primer equip a Primera Nacional, i la base competint, però veurem què acaba passant”. Però el que està clar és que, tot i els mals moments que està arrossegant l’entitat, al club no llença ningú la tovallola, i Vienne clou que “som optimistes i la il·lusió és l’últim que es perd. Crec que acabarem tirant endavant, aquest és encara un projecte important que mou gent i aficionats, i esperem que no acabi així”.