reportatge
El 'búnquer' del MoraBanc
La Lliga Endesa torna aquesta setmana després de més de tres mesos aturada, i l’organització de la fase final ha convertit València en una bombolla sanitària amb un estricte protocol de seguretat i higiène centrat a l’hospital de campanya de L’Alqueria del Basket.
Després de més de tres mesos aturada a causa del coronavirus, la Lliga Endesa torna aquesta setmana a escena amb la disputa de la fase final a València. El cap de setmana del 7 i 8 de març van disputar-se els últims partits de la competició i dimecres, dijous en el cas del MoraBanc Andorra, es produirà el retorn entremig de fortes mesures de seguretat tant a la Font de Sant Lluís on es jugaran els duels, com a L’Alqueria del Basket, epicentre dels entrenaments dels 12 equips participants i que s’ha convertit, juntament amb els hotels, en un búnquer.
Tots els equips van arribar dijous a la capital del Túria, i van dividir-se en tres hotels diferents, a més d’un quart per tot el personal de l’ACB i els àrbitres. En el cas dels tricolors, comparteixen quarter general amb València Basket, Madrid i Saragossa. Tot i que parlar de compartir és potser una paraula massa optimista, ja que cadascun dels equips té una planta de l’establiment per ell sol, i segons el protocol que va aprovar l’ACB, no pot haver cap tipus d’interacció entre els membres de les diferents expedicions. De fet, cadascun dels equips té un horari exclusiu per les zones de lleure de la instal·lació, i aquestes han de ser infectades després de que les utilitzi cada conjunt. A més, els jugadors o entrenadors no poden abandonar l’hotel sense autorització per activitats lúdiques com passejar o comprar. Aquest aïllament, però,es podrà relaxar avui si tot surt tal i com està previst. Dijous només arribar tots els equips van realitzar-se una prova PCR, ahir van fer-se la segona, i si els resultats que arribin avui són negatius, els equips que comparteixen hotel podran tenir contacte amb la resta d’expedicionaris del mateix hotel.
Per intentar alleugerir una mica aquesta situació de tancament, l’ACB va arribar a un acord amb l’Oceanogràfic de València perquè obrís les seves instal·lacions de manera exclusiva pels equips participants en aquesta fase final per passejar i visitar el recinte. A més, els equips també estan intentant poder sortir a dinar o sopar algun dia fora dels hotels de concentració, sempre i quan no comparteixin espai amb d’altres clients, tal i com va fer ahir l’Herbalife Gran Canària, i com espera fer en els propers dies el MoraBanc Andorra.
Les mesures de seguretat també són extremes fora de l’hotel, i al pavelló de la Font de Sant Lluís i a L’Alqueria del Basket. El protocol obliga a que tothom porti mascaretes durant els desplaçaments entre hotels i instal·lacions, i un cop aquí, tothom ha de passar pel termòmetre abans d’entrar als diferents recintes. Cada equip entrena en pistes diferents que són convenientment desinfectades després de la seva utilització, i els jugadors han d’esperar a dutxar-se quan tornen a l’hotel, ja que no poden ver-ho allà. Però la joria de la corona és el centre mèdic avançat que s’ha instal·lat a diferents espais de L’Alqueria del Basket, la ciutat esportiva per la base del València Basket, amb l’objectiu de buscar un espai lliure de coronavirus, i també d’evitar que jugadors, entrenadors, àrbitres o qui sigui, hagi de sortir de la bombolla sanitària en cas de tenir algun problema.
Una de les pistes d’aquest espai s’ha convertit en una macrosala de fisioteràpia, on els jugadors i fisioterapeutes dels equips poden treballar amb bicicletes, estores, i amb l’última tecnologia per tal de recuperar-se. De fet, l’espai de recuperació té també un espai amb presoteràpia, estiraments, i fins i tot impresores en tres dimenssions per si fos necessàri construir màscares protectores per jugar.
Aquest hospital de campanya és molt més, i també compta amb màquines de resonància magnètica mòbil, i de radiografia i ecografia d’última generació. I el centre mèdic va més enllà de l’esport, ja que disposa de personal especialitzat i de sales de dentista, oculista, otorrinolaringòleg, així com d’altres modalitats com la traumatologia, cardiologia o podologia.
Un dels membres de l’expedició del MoraBanc és el doctor Jordi Verdaguer, que va valorar el protocol de seguretat i va manifestar que “és un protocol ajustat al país que ens acull, és molt estricte perquè ells han patit més que nosaltres”, i va afegir que “és farragós, però és el que toca en la situació que estem”.
La 'traició' del fill d'Ibon
A l’espera del segon negatiu, els entrenadors de València i MoraBanc, Jaume Ponsarnau i Ibon Navarro, van reunir-se telemàticament a les xarxes dels clubs, i el tècnic tricolor va deixar anar la bomba de la traició del seu fill. I és que conversant amb el seu rival de dijous, Navarro va confessar que el seu fill va dir-li que vol que el partit el guanyi el conjunt taronja (la dona del tècnic és valenciana), i va comentar-li a Ponsarnau entre riures que “és l’aniversari de la seva mare, i li ha dit que vol que guanyi el València. Em sento com si el fill m’hagués traït”.