Incertesa amb l'ACB
A poc més d’un mes per l’inici de la lliga, planegen els dubtes després de la resolució judicial que obliga a admetre el Guipúscoa
D’aquí a 47 dies (entre el 18 i el 20 de setembre) està previst l’inici de la Lliga Endesa en la que serà la setena temporada consecutiva a l’elit del bàsquet espanyol del MoraBanc Andorra, i com és habitual en els últims estius, la situació a l’ACB es troba envoltada de polèmiques. La pandèmia del coronavirus va fer trontollar tot el món de l’esport, i en el cas del bàsquet, els clubs de la Lliga Endesa van decidir que no baixés cap equip, però la FEB (Federació Espanyola de Bàsquet) va decretar que dos clubs, Guipúscoa i Valladolid, sí que havien de pujar (tal i com reflecteix el conveni entre ACB i FEB), la qual cosa portava cap a una lliga de 20 equips, una possibilitat que els clubs i l’associació van veure malament des d’un primer moment, i una situació que fa que a un mes i mig de l’inici de l’ACB no se sàpiga si es disputarà una competició amb 18, 19 o 20 equips.
L’últim capítol del serial de l’estiu ha arribat aquesta mateixa setmana, amb l’Assemblea de l’ACB votant contra l’admissió del Guipúscoa, i amb l’associació reiterant el seu no al fet que hi hagués ascensos després de reunir-se amb la federació i el CSD (Consell Superior d’Esports). Però només un dia després, la situació va canviar completament quan el conjunt basc va presentar un aute judicial d’un jutjat de Barcelona (on té la seu l’ACB) en què s’obliga l’associació a admetre l’equip. El Guipúscoa ja havia avisat que defensaria el seu dret de pujar de categoria a tots els estaments que fossin necessaris, i va presentar una demanda perquè creia que s’estaven vulnerant els seus drets, una petició que va ser acceptada, almenys de manera cautelar.
El club de Sant Sebastià va mostrar la seva satisfacció en un comunicat, però encara sense tenir-ho del tot clar, ja que l’últim punt de l’escrit deia que “esperem que es compleixi la resolució judicial sense més dilacions després d’un llarg i tortuós procés d’afiliació”. De fet, l’ACB encara no s’ha pronunciat sobre l’aute que l’obliga a admetre el Guipúscoa i ara mateix és una incògnita saber quants equips disputaran la competició i si arrencarà, com està previst, el 18 de setembre. De fet, a hores d’ara tots els escenaris estan oberts i no se’n pot descartar cap, fins i tot que hi hagi un nou cas Obradoiro, igual que va passar fa uns anys quan l’ACB va haver d’admetre el conjunt gallec 17 anys després arran d’una sentència del Tribunal Suprem espanyol. De fet, en el seu moment, fins i tot un jutge va suspendre l’inici de la competició la temporada 2003-2004 perquè el club de Santiago de Compostel·la s’incorporés a la lliga, però finalment la nova admissió no va produir-se fins al curs 2008-2009 després d’un llarg camí judicial.
El Valladolid descartat
A més del Guipúscoa, l’altre equip amb dret esportiu per pujar a l’ACB era el Carramimbre Valladolid, però el club castellà, en principi, està descartat per jugar a l’ACB la propera temporada, ja que no ha plantejat batalla legal tal i com van fer els bascos, encara que l’aute del jutjat de Barcelona pot donar-li alguna remota opció. Un dels motius perquè el Valladolid no iniciés els tràmits per inscriure’s a l’ACB era l’econòmic, però aquesta setmana el club va anunciar un acord amb el Reial Valladolid (equip propietat de l’exfutbolista Ronaldo Nazario), que atorgarà més potencial econòmic a l’entitat, fet que no descarta, tot i que sigui difícil, lluitar per l’ascens. Mentrestant, ara és moment d’esperar com es resol un nou culebrot estival a l’ACB.
LA DEMANDA DEL MORABANC PER RECUPERAR 1,2MILIONS DEL CÀNON SEGUEIX EL SEU CAMÍ
Fa tot just un any, el MoraBanc Andorra va presentar una demanda en un jutjat de Barcelona contra l’ACB en què reclamava recuperar 1,2milions d’euros de l’import del cànon d’ascens a la màxima competició del bàsquet espanyol. En el seu moment, el MoraBanc va pagar 3.126.272,07 € per poder pujar a l’ACB en concepte de cànon, però un cop eliminada aquesta figura el 2017, l’entitat va intentar recuperar la part proporcional (l’ascens va ser el 2014). El club va buscar un acord amistós amb l’associació en un primer moment, però l’ACB no va mostrar-s’hi favorable, i és per això que l’entitat finalment va decidir presentar la demanda per danys i perjudicis. Un any després, l’assumpte encara segueix als tribunals, i sembla que encara va per llarg després de l’aturada generalitzada per la Covid. Fa uns dies, el president tricolor, Gorka Aixàs, va explicar que “ja hi ha hagut algun primer careo, però és un tema que va lent”.