política esportiva
Porta oberta a més ajuts
El ministeri té previst rebre properament el pla de viabilitat per un ascens del VPC
El ministeri de Cultura i Esports està en espera de rebre durant les properes setmanes l’informe que ha de preparar el VPC Andorra sobre el cost econòmic que tindria un ascens de categoria. El Consell General va aprovar una esmena dels grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) a la Llei del pressupost per dotar el club amb 25.000 euros extra per tal de “presentar un pla esportiu per analitzar els recursos econòmics, materials i humans per tal de pujar de categoria dins de la lliga francesa”.
L’objectiu d’aquest projecte, segons van explicar al Diari des del grup demòcrata, seria pujar un parell de categories perquè l’equip tricolor pogués ajudar a promocionar la marca Andorra al sud de França de la mateixa manera que ho fan clubs com el MoraBanc Andorra al país veí del sud. Segons ha pogut saber el Diari, l’expresident de la Federació Andorrana de Rugbi (FAR), David Ferré, liderarà una comissió de club i federació en què s’estudiarà l’informe i posteriorment hi haurà una reunió amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. De fet, la responsable ministerial va admetre al Diari que “sé que aviat ens demanaran una reunió per tractar aquest tema en concret, però la comunicació amb el club i la federació és molt fluïda i molt constant”.
El que encara no és clar és com s’executaria aquesta possible ajuda perquè el VPC busqués l’ascens, si agafant-ho de la bossa global del pressupost destinada a subvencions a clubs i federacions (enguany és de 4.130.556,25 euros), fet que suposaria reduir possiblement l’import que reben altres entitats, o si s’exclouria del total i hi hauria una subvenció a part com la que rep, per exemple, el MoraBanc Andorra en concepte d’esport professional. En aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports no va aclarir aquesta situació, però sí que va explicar que “un cop tinguem l’estudi, la idea és fer una reunió amb tots els agents implicats per tenir una presa de decisions que tingui impacte en futurs pressupostos, i veure amb quina de les partides”. A més, va afegir que “si es considera que el resultat de l’informe assoleix l’objectiu previst, es podria estudiar incloure la partida de cara al 2022”.
Tòquio marca les subvencions
El pressupost aprovat al Consell General preveia un augment de la quantitat de les subvencions destinades a clubs i federacions (dels 4.023.199 euros del 2020 als 4.130.556 del 2021), i la previsió del ministeri és complir-ho, tot i ser conscients que el fet de ser any olímpic pot afectar. “Treballem per executar-ho, però estem en un any olímpic i les previsions s’intenten acompanyar”, va destacar Riva, que va afegir que “molta preparació es fa en anys previs, però els viatges o altres despeses són aquest any i estem preparats per si els Jocs es tiren endavant”. De moment Andorra té només una atleta classificada, però si n’arribessin més “es permet adaptar la subvenció a la previsió d’esdeveniments”, va tranquil·litzar Riva.
RIVA DESCARTA UNA AJUDA A L'ESPORT PROFESSIONAL PER A L'FC ANDORRA
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va descartar atorgar una ajuda a l’esport professional a l’FC Andorra en cas d’ascens com ja passa amb el MoraBanc Andorra, o amb una part del conveni signat amb Vicky Jiménez Kasintseva per acompanyar-la a l’àmbit professional. La responsable d’Esports va argumentar-ho assegurant que “és una dimensió molt diferent perquè l’organització ja fa que es mogui una quantitat de diners molt diferent, i els clubs ja reben diners de la pròpia organització”. A més, Riva va afegir que “no estem en la mateixa situació, i tenim la sort que l’equip arriba aquí amb unes condicions de finançament diferents”. I és que els clubs de la Segona Divisió A reben, només en concepte dels drets televisius, gairebé sis milions d’euros quan accedeixen a la categoria professional, una xifra que es pot veure incrementada en funció de la posició a la classificació. Aquí s’hi han de sumar altres ingressos en concepte de patrocinis o entrades, que són més alts en el futbol d’elit. El que sí que mantindrà l’entitat tricolor és l’ajuda per a la base “en els mateixos termes que altres disciplines”, segons Riva. En l’últim exercici, el futbol formatiu de l’FC Andorra va rebre una subvenció total de 55.192 euros.