La gespa pot esperar
L’FC Andorra tindrà un any de moratòria per adaptar-se a l’obligatorietat de jugar amb gespa natural a Primera RFEF
L’FC Andorra i els 29 clubs restants de Segona Divisió B ja classificats per a la Primera RFEF, i els 32 que es troben competint per accedir a la nova categoria es van reunir ahir a la Ciutat del Futbol de Las Rozas (Madrid) amb el president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales. El motiu de la trobada era tenir una primera presa de contacte i conèixer de primera mà les característiques de la nova categoria impulsada per la Federació Espanyola en què, a dia d’avui, militarà el proper curs l’FC Andorra. Un dels dubtes va quedar resolt i és el relatiu a l’obligatorietat de jugar sobre gespa natural. Un imperatiu de l’RFEF que no s’aplicarà fins a la temporada 2022-2023 i, per tant, l’FC Andorra tindrà un any de moratòria i podrà seguir jugant a Prada de Moles i sobre la mateixa superfície, almenys, una temporada més.
Una altra de les imposicions de l’RFEF en què l’entitat tricolor té dos anys per endavant per treballar és en l’aforament dels estadis. El club té per endavant el repte d’adaptar les instal·lacions actuals amb un nou enllumenat que ha de ser d’un mínim de 600 lux de potència, ja de cara a la propera temporada, la substitució de la gespa actual per una superfície natural de cara a la temporada 2022-2023 i un aforament perimetral de com a mínim 4.000 espectadors des del curs 2023-2024. “La Primera RFEF és l’objectiu que ens vam marcar al començament de la temporada, és una fita històrica per a la nostra entitat. Estem aconseguint de mica en mica els objectius que hem marcat a l’FC Andorra”, va comentar el president tricolor, Ferran Vilaseca, present a la reunió a Las Rozas amb el director general, Jaume Nogués. Evidentment, si el club aconseguís fer realitat el somni d’accedir a Segona Divisió A i fer el salt al futbol professional aquest estiu les exigències serien majors i sense cap moratòria.
Estructura de la categoria
La Primera RFEF comptarà amb dos grups de 20 equips cadascun repartits per criteris geogràfics, amb divisions nord i sud. El campió de cada grup pujarà directament a Segona Divisió A, entre el segon i el cinquè classificat de cada grup disputaran un play-off per al segon lloc d’ascens i els cinc últims classificats de cada grup descendiran a la Segona RFEF. “Creiem que la distribució, la composició dels dos grups té força lògica, tot i que encara hem de rebre més informació pel que fa a aspectes econòmics, tècnics i esportius que s’han d’acabar de concretar”, va explicar Vilaseca a la finalització de la reunió.
El president de l’RFEF, Luis Rubiales, va informar els clubs presents que la voluntat de l’ens espanyol era “reviure competicions que en alguns casos estaven endormiscades”. Per Rubiales, la nova categoria permetrà tenir “un sistema més just, que permeti arribar a dalt de manera esglaonada i no un coll d’ampolla”.
Els clubs, d’altra banda, van mostrar el seu neguit al voltant del repartiment televisiu i econòmic, però l’RFEF va mantenir cert hermetisme. El que sí que ha demanat l’ens espanyol és la cessió dels drets televisius als clubs, perquè així hi hagi una unificació. “En línies generals estem contents i il·lusionats i amb ganes, per què no, de no haver de passar per aquesta Primera RFEF”, va indicar Ferran Vilaseca, que va puntualitzar, però, que “el que importa ara és el partit de diumenge contra l’Alcoià”.
Sense contactes
De moment i en espera de com evoluciona la resolució de la temporada, l’FC Andorra manté Prada de Moles com a escenari principal i la intenció de poder jugar l’any que ve encara amb la mateixa gespa. En cas d’ascens a Segona A i donades les urgències, el Comunal és l’únic recinte al país amb gespa natural i és la solució més factible a curt termini. Ara bé, el comú d’Andorra la Vella i l’FC Andorra no han parlat encara ni s’han produït contactes.