La Federació rebutja la Superlliga Europea
La federació es mostra contrària a la creació de la nova competició continental, que considera “elitista i discriminatòria”
La Federació Andorrana de Futbol (FAF) ha mostrat la disconformitat, de manera contundent, amb la creació de la Superlliga europea abanderada per 12 dels clubs més poderosos del continent. Aquesta decisió ha suposat un terratrèmol al futbol europeu i un canvi dràstic de la manera d’entendre l’esport rei fins al dia d’avui, ja que, a banda de significar menys ingressos econòmics per als equips que no conformin aquesta elit, es tracta d’una competició fundada, tirant pel dret, i tot i l’oposició d’UEFA i FIFA.
La FAF, evidentment, com a federació membre, no és aliena a la guerra oberta entre els dos òrgans i els 12 equips rebels i s’ha posicionat al costat d’UEFA i FIFA. En unes declaracions de la FAF, com a institució, l’ens andorrà deixa clar que “es mostra contrari a la creació d’una Superlliga europea” i que “aplaudim la reacció de la UEFA enviant un comunicat contrari a la creació de la Superlliga”. De fet, per a la FAF, la nova competició és “un projecte elitista i discriminatori que s’anuncia en un moment en què la societat necessita més que mai la solidaritat i que va en contra dels valors del fair play”. Per al president de la FAF, Fèlix Álvarez, i la resta de membres de la federació, “el futbol es basa en les competicions obertes i mèrits esportius. Per als que estimem el futbol no pot ser d’una altra manera”.
Impacte econòmic
Sembla massa d’hora per poder calcular de quina manera i fins a quin punt perjudicaria els equips de la Lliga Multisegur la creació de la Superlliga. El que sembla evident, però, és que veurien reduïts els ingressos, ja que hi hauria menys diners per repartir. Afectar sembla que afectarà tot i que per conèixer l’impacte exacte sembla encara massa aviat. Des de la FAF es desconeix encara de quina manera podria esquitxar els equips andorrans i, en aquest sentit, no valoren encara posicionar-se oficialment pel que fa a l’aspecte econòmic ni a la seva afectació. El que sembla clar és que totes les federacions membres, les lligues de futbol professional, FIFA i UEFA estan en contra d’aquesta Superlliga i, fins i tot, alguns governs com Anglaterra o França, que ja han mostrat públicament el seu rebuig a la nova competició.
La FIFA va reaccionar a l’anunci de la creació de la Superlliga i va mostrar, mitjançant un comunicat, la seva “desaprovació a una lliga europea tancada i escindida”. La UEFA, abans, va anunciar que “estudiarem totes les mesures al nostre abast, en tots els àmbits, tant judicials com esportius, per evitar que això passi [la creació de la Superlliga]”, i va assegurar que els clubs afectats no podran participar en cap altra competició en l’àmbit nacional, europeu o mundial. A més, els jugadors d’aquests equips de la Superlliga es podrien “veure privats de l’oportunitat de representar les seves seleccions”.
APROVAT EL NOU FORMAT DE LA CHAMPIONS LEAGUE PER AL 2024
Enmig de tot l’enrenou, el comitè executiu de la UEFA va aprovar ahir el nou format de les tres competicions europees per al trienni que va del 2024 al 2027. A la Champions League es disputaran 10 partits en un format de lligueta, disputant el mateix nombre de partits a casa que fora. A l’Europa League es disputaran vuit i a la Conference League, torneig que disputaran el segon de la Lliga Multisegur Assegurances i el campió de la Copa Constitució en les seves rondes prèvies, se’n jugaran sis. La nova Champions, amb més equips, trencaria l’actual fase de vuit grups de quatre equips i les rondes eliminatòries de vuitens a la final, ja que s’implementarà una única lliga de 36 equips amb deu partits segons el seu rànquing. Una altra de les noves propostes de la UEFA és que la Champions es jugui dimarts, dimecres i dijous, amb la voluntat d’augmentar els dies de partits i poder obtenir més ingressos pels drets de televisió. Així, els equips disputaran un mínim de quatre partits més que en el format actual de la competició.