esportS electrònics
Andorra vol ser la capital europea dels e-sports
El Govern presenta les línies mestres de l’aposta definitiva per aquest sector
Un pla ambiciós, per ser un referent, i per tal que Andorra es pugui convertir en la capital europea del sector dels esports electrònics. Aquest és el full de ruta global que el dossier que va presentar ahir el Govern al Centre de Congressos de la capital ha de vehicular per afavorir i desenvolupar l’ecosistema idoni per als e-sports al Principat.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo –que va realitzar la seva intervenció de manera telemàtica–, i el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, van exposar les línies mestres del pla estratègic d’esports electrònics, desenvolupat per l’executiu i Actua. Així, Gallardo va destacar que el pla “situa el Principat com un referent internacional en el sectors electrònics i impulsa Andorra com un hub tecnològic –centre d’operacions– i un destí reconegut per al desenvolupament dels negocis dels esports electrònics”.
El secretari d’Estat va destacar que Andorra, que ja es va convertir en el segon país d’Europa i el cinquè del món a aprovar una llei que regula aquest sector, ara serà el primer a aprovar-ne també el desenvolupament d’un pla estratègic. Així, es vol atraure grans competicions internacionals, entitats i empreses del sector. Per aconseguir-ho, el pla es divideix i vertebra sobre set eixos estratègics: economia i empresa; turisme; competició; educació; infraestructures tecnològiques i informàtiques; àmbit juridicolegal, i governança.
Marc Galabert va explicar que “ara és complicat saber quan podrien començar a haver-hi competicions d’e-sports”, però va comentar que es treballa per portar “algun congrés o reunió que pugui atraure l’escena internacional del sector abans que acabi el 2021”. Per captar aquest interès, Galabert va reconèixer que ja “ens hem posat en contacte amb organitzadors de competicions i publishers internacionals i estem fent un treball d’introspecció per avaluar les possibilitats de generar algun tipus de competició”.
El Govern i Actua han comptat amb la col·laboració de la consultora Auren, líder al mercat, per assessorar-los en la creació i redactat del pla. Pilar Sánchez-Bleda, sòcia del departament de Media & Technology d'Auren Espanya, va comentar que “el pla preveu polítiques, estructures i projectes i que involucra tots els agents, nacionals i internacionals, per al seu desenvolupament econòmic i social”. Sánchez-Bleda va subratllar que “és la primera vegada que es fa un pla estratègic i, per tant, la prioritat és crear un ecosistema que generi negoci”. En aquest sentit, l’experta va afirmar que Andorra, com a pionera, ha estat un país “molt valent” i que, en no haver-se fet mai abans un pla, “no hi ha referent per comparar”. A més, va avançar que la previsió és que pels volts del 2023 ja s’hauria de veure “que es comença a parlar d’Andorra com a referent en el sector dels e-sports, amb uns fonaments creats entorn al país, en els set eixos que s’han comentat”. També, en dos anys, “s’hauria de desenvolupar la regulació i celebrar alguna competició”, va afegir.
Objectius específics
Fomentar la creació d’un ecosistema d’esports electrònics al país.
Fomentar la creació i l’atracció d’empreses relacionades amb els e-sports.
Sensibilització sobre els bons hàbits en l’ús dels videojocs.
Promoure la cultura dels e-sports al país, que resulta amb més seguidors i jugadors.
Generar un hub, és a dir, un centre d’operacions, emprenedor i tecnològic relacionat amb els esports electrònics.
Fomentar el turisme d’esports electrònics al país i atraure visitants motivats per aquesta activitat.
Atraure competicions internacionals i ser un referent en la celebració de tornejos d’esports electrònics al país.
Promoure l’educació i la professionalització, així com la recerca en el sector dels esports electrònics.
Millorar les capacitats tecnològiques del país per aconseguir satisfer qualsevol necessitat i demanda del sector.