Josep M. Pla

“Aquesta situació és un desastre per als esportistes”

“Aquesta situació és un desastre per als esportistes”ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de la Federació Andorrana de Vela i de l’Eurosaf (Federació Europea) analitza l’actualitat de les dues entitats i d’aquest esport.

En quina situació es troba la Federació Andorrana de Vela?

Pel que fa a activitats, ara n’estem realitzant alguna a Cambrils i hi ha certa continuïtat, però quant a competició anem a una velocitat molt reduïda. La Covid-19, com a gairebé tothom, ens ha impactat molt, s’han anul·lat gairebé totes les competicions i esperem que ara es pugui començar a reprendre tot.

Van haver de suspendre el Gran Premi Principat d’Andorra per primer cop en més de 30 anys.

Sí, s’havia de fer el novembre passat, però amb tota la situació de la Covid el vam ajornar.

Confien de fer-lo enguany?

Sí, la nostra voluntat és fer-lo, però dependrà de les condicions.

Les limitacions que hi ha ara no són compatibles, però esperem que d’aquí al novembre millori la situació, així que encara no ho sabem.

La vela és un esport que no es pot practicar al país. Amb totes les restriccions de mobilitat, l’afectació ha estat superior respecte a d’altres esports?

Ha estat força complicat. L’estiu passat com que hi va haver un moment d’obertura vam poder fer activitats d’estiu amb molt èxit, però a partir del setembre ja va ser un desastre perquè es va anar anul·lant tot.

Això també afecta els esportistes.

Sí, aquesta situació per als esportistes és un desastre. Teníem el projecte de participar a la classificatòria per als Jocs Olímpics a Gènova, un lloc amb poc vent que ens podia beneficiar, però es va acabar suspenent per tota la situació de la pandèmia.

Han perdut moltes llicències?

Aquest any van força fluixes, la veritat.

I pel que fa a la base?

Tenim el grup a Cambrils i confiem que l’estiu vagi bé amb les activitats.

Com es presenta la temporada d’estiu?

Hem anunciat diverses activitats, ara en fem alguna, i esperem tornar a poc a poc a la normalitat al ritme que ens deixin.

Quin és el principal repte de la federació per a aquest mandat?

El gran projecte seria la base nàutica que volem fer al pantà de Rialb. Ja hi hem anat a navegar alguna vegada i hi hem vist possibilitats, i ara volem tornar-hi sis o vuit persones per fer una mica de moviment dels vaixells i veure com va.

I com es troba el projecte?

És complex perquè intervenen moltes administracions i els interessos d’uns no són sempre els dels altres. A més, tot està molt verge perquè hi ha pocs accessos, i s’hauria de fer una feina important pel que fa als serveis o a la seguretat.

Va ser reescollit president de la Federació Europea.

Sí, n’estic molt content. Aquí els projectes canvien de dimensió perquè tenen més a veure amb la coordinació amb les diferents federacions nacionals, ajudar els països petits i intentar desenvolupar projectes d’interès per a la majoria dels estats membres.

Quines seran les línies mestres?

El principal leitmotiv serà que es vegi que la vela és un esport divertit i fer venir gent a gaudir de la vela. Volem promoure la participació i més diversió i formació que no competició, que això ho treballa més la federació internacional.

I algun altre projecte?

Volem centrar-nos en els joves, que vinguin a practicar la vela, i els que ho fan que s’hi quedin, perquè arriba un moment que s’allunyen de l’esport.

tracking