Andorra Turisme vol que hi hagi públic al Tour
La parapública espera que hi pugui haver aficionats a les etapes de la ‘Grande Boucle’ d’aquest estiu al país
A menys d’un mes i mig per al retorn del Tour de França cinc anys després de l’última vegada que la cursa va visitar el país, encara no està del tot definit si hi podrà haver públic a les sortides i arribades. Al llarg del recorregut sí que es permetrà que els espectadors puguin gaudir de la cursa en directe, però encara no està decidit què passarà a l’arribada i al final de cadascuna de les etapes, en què s’acostuma a reunir la majoria de gent. La voluntat d’Andorra Turisme, però, és ben clara, i des de la parapública es vol que els aficionats puguin gaudir en directe de la competició, una de les claus per demanar ser seu d’etapa de la Grande Boucle, ja que més enllà del retorn mediàtic i internacional que suposa acollir la ronda gal·la, l’arribada d’aficionats és una altra de les potes importants de l’impacte econòmic de la cursa amb les pernoctacions i les despeses dels visitants.
Des de Turisme estan a l’espera de la decisió d’ASO respecte al públic, ja que l’entitat organitzadora de la prova encara no té definit al cent per cent el protocol per a aquesta edició en espera de l’evolució de la pandèmia a França. Més enllà del que digui ASO, des d’Andorra Turisme també s’està preparant un protocol que haurà d’aprovar Salut segons la normativa vigent al Principat, un document extens ja que l’arribada d’una prova com el Tour necessita diversos aspectes logístics per tal de garantir que la competició es pugui desenvolupar amb total normalitat.
Visita d'ASO properament
En les properes setmanes està prevista una visita d’ASO al país per tractar diversos temes relacionats amb l’arribada de la cursa al Principat. Igual que va passar el 2016, la d’enguany serà una triple jornada de competició amb una arribada (a Andorra la Vella), un dia de descans i una sortida (al Pas de la Casa).
Durant la visita dels organitzadors també està previst que es parli de l’aspecte de la presència del públic a les curses, tot i que no serà el tema principal d’aquesta trobada entre les dues parts.
Retorn milionari
En situacions normals, l’impacte econòmic que genera el Tour de França a les poblacions on hi ha inicis o finals d’etapa és milionari. De fet, un estudi xifra el retorn entre tres i vuit vegades la quantitat invertida per dur la cursa, i en una mitjana de 20.000 persones que visiten cadascuna de les poblacions. A més, la caravana organitzativa mou 4.500 persones cada dia.
Pel que fa al cost per a la triple jornada d’enguany està previst en uns 850.000 euros, ja que es repeteix el format del 2016. Les despeses es van repartir en 650.000 euros d’organització i 200.000 de logística.
SIMON YATES VENÇ I AJUSTA LA LLUITA PER LA GENERAL AL GIRO
El ciclista resident del Team BikeExchange Simon Yates va endur-se la 19a etapa del Giro d’Itàlia amb final a Sega di Ala, i va tornar a retallar temps al líder, Egan Bernal, que haurà de patir per defensar la maglia rosa a les dues etapes que resten per acabar la ronda italiana. El corredor amb llicència del Principat va atacar a l’últim port i es va acabar enduent la victòria amb 11 segons respecte del també resident Joao Almeida. Avui es farà la penúltima etapa amb final en alt a Valle Spluga-Alpe Motta i diumenge hi haurà la contrarellotge final.