olimpisme

Indignació amb el coa per deixar fora els nedadors

La Federació de Natació mostra el seu enuig per la decisió del COA de no aprofitar les invitacions perquè els nedadors siguin a Tòquio

Tsunami a la piscinaFAN

Creat:

Actualitzat:

La decisió del Comitè Olímpic Andorrà de no aprofitar cap invitació de les que disposava la Federació Andorrana de Natació va portar cua i l’ambient segueix força calent. Des de la FAN van preferir no fer ahir declaracions i van convocar una roda de premsa per dilluns després que l’entitat celebri una junta directiva, tot i que el sentiment a l’ens federatiu és d’enuig i d’indignació. L’objectiu de la reunió és buscar si queda alguna remota opció per reconsiderar l’opinió del COA, però sembla pràcticament impossible perquè, sobre el paper, la data límit de la FINA (Federació Internacional) per conèixer els representants de cada país era demà. La FAN no va parlar, però sí que ho van fer els nedadors, que van mostrar el seu disgust per no poder representar Andorra a Tòquio 2021 i per les formes del COA.

El primer a pronunciar-se va ser Bernat Lomero, que va utilitzar les xarxes socials per mostrar la indignació: “Aparentment, fer 13 rècords nacionals en una temporada i mitja, un 5è d’Espanya absolut, medalles al Català absolut i la beca de la Federació Internacional de Natació no són arguments suficients per convèncer el COA de portar-me als Jocs amb la invitació que em correspon”, va publicar en una piulada, i tot seguit n’escrivia una altra assegurant que “no s’ha utilitzat la mateixa vara de mesurar en tots els esports i es deixaran perdre dues invitacions. Segur que posar aquest llistó motiva la resta de nedadors per seguir entrenant de cara als Jocs dels Petits Estats”.

Posteriorment, el nedador va atendre el Diari i va seguir amb la línia dura contra la decisió del COA tot assenyalant que “em sembla una cagada de principi a fi, ho han fet malament a tots els nivells i no fan cap bé a l’esport”. A més, va destacar que “sabia de quin pal van però esperàvem que amb els resultats que hem anat fent, tot i no tenir la mínima, ens tindrien en compte”.

Lomero considera que tant ell com Tudó han estat uns caps de turc i que “és una enrabiada per fer-nos pagar el mal resultat del Pol el 2016 i segur que la decisió la tenien presa fa temps”. A més, va afegir que “imagino que ho han allargat tant [demà era la data límit per comunicar els participants en natació] per no deixar marge de maniobra a la FAN i que no puguin fer pressió a través de la FINA, el ministeri o qui sigui”. Per últim, el nedador va disparar contra el COA assenyalant que “crec que s’haurien de preocupar d’ajudar i donar suport, no de putejar, però si no ho fan, evidentment que no ens callarem davant del que considerem que és una injustícia”. Nàdia Tudó també va mostrar la seva decepció al Diari, i va manifestar que “han estat anys durs entrenant, feia molta il·lusió i havíem sacrificat molt”, i va afegir que “jo, per exemple, he posposat estudiar un màster tres anys”. Tot seguit, va admetre que “la temporada no ha anat com volíem i no tenia la mínima, però potser s’hauria hagut de tenir en compte la situació”.

LA REPRESENTACIÓ MÉS BAIXA

Tòquio 2021 tindrà l’honor de ser la cita olímpica amb menys esportistes andorrans de la història (juntament amb Moscou 1980 i Los Angeles 1984), i és que només en dues ocasions l’esport andorrà havia tingut dos representants. Curiosament, tant al 1980 com al 1984, els olímpics del país van ser els mateixos, els tiradors Joan Tomàs i Francesc Gaset. Enguany, amb Mònica Doria i l’escollit per la Federació Andorrana d’Atletisme entre Pol Moya i Nahuel Carabaña, s’igualarà la pitjor representació. A l’altre extrem, les Olimpíades que van tenir més participants representant a Andorra van ser a Barcelona 1992 i a Atlanta 1996, en tots dos casos amb vuit esportistes portant l’equipació tricolor. Des de llavors, la tendència ha anat a la baixa Olimpíada rere Olimpíada fins a igualar aquest estiu la xifra més baixa d’esportistes del país en una cita olímpica d’estiu.

tracking