Reportatge

Els Jocs de l'emergència

L’olimpisme viurà la seva cita més estranya després de les diferents restriccions que han hagut de prendre les autoritats japoneses per salvar Tòquio 2020.

Els Jocs de l'emergènciaTÒQUIO 2020

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Falta poc més d’una setmana per a l’inici dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 (l’organització i el COI van decidir mantenir el nom original tot i l’ajornament d’un any), i la situació de la festa de l’esport mundial està envoltada d’incerteses per la situació sanitària derivada del coronavirus. És evident que els Jocs es faran, bàsicament perquè hi ha molts diners en joc i el COI necessita que se celebrin per poder cobrar en concepte de drets televisius, però el que encara és més evident és que seran els Jocs més estranys de la història.

La cita olímpica arribarà en ple estat d’emergència sanitària a Tòquio, fet que va obligar a les autoritats locals a decretar que els Jocs fossin sense espectadors. En un primer moment va decidir restringir-se les proves als aficionats de fora del país nipó, però veient que la situació no millorava, es va ser més dràstic i es va optar perquè tots els Jocs siguin a porta tancada. De fet, a la cerimònia d’obertura del proper divendres es preveu que només hi hagi un miler de persones (autoritats i convidats) en un Estadi Olímpic amb capacitat per 80.000 espectadors, i és que Tòquio està tenint aquests últims dies les pitjors dades d’infectats dels sis últims mesos.

Les mesures per arribar al Japó són força restrictives i, per exemple, és obligatori presentar dues proves abans de viatjar, i un cop a terres nipones serà necessari fer-se tests obligatòriament els tres dies després de l’arribada. De fet, el COI va arribar a un acord amb la farmacèutica Pfizer per tal d’entregar vacunes als diferents comitès olímpics i que el màxim de persones possibles arribessin vaccinades a la cita olímpica.

RESTRICCIONS PELS ATLETES

Els principals perjudicats de les restriccions, més enllà de l’afició, els periodistes o els dirigents, serà el col·lectiu d’atletes, que haurà de viure uns Jocs Olímpics totalment diferent al que estàvem acostumats. Tots els competidors, per exemple, tindran prohibit fer turisme per la ciutat, moure’s en transport públic, o fins i tot, relacionar-se amb competidors d’altres països o esports a la Vila Olímpica. De fet, una de les últimes mesures de l’organització ha estat instal·lar a les habitacions uns llits de cartró (que posteriorment seran reciclats) que només suporten 120 quilos de pes per tal d’evitar que hi hagi relacions sexuals entre els atletes i així propagar el virus, i per primer cop, el COI no repartirà preservatius a la família olímpica.

A més, la Vila Olímpica està totalment adaptada a la pandèmia per tal d’evitar qualsevol ensurt relacionat amb la Covid. Quan els atletes hi arribin, rebran un kit coronavirus amb gel hidroalcoholic i altres mesures de protecció, i fins i tot una acció com menjar o entrenar estarà marcada per la pandèmia, ja que tant a les taules del menjador com entre les bicis del gimnàs hi haurà mampares de separació per tal de complir les distàncies de seguretat i que no hi hagi contacte fora del permès. Entre les instal·lacions, la Vila compta fins i tot amb una zona clínica destinada únicament a la Covid, i dintre d’aquesta part, hi ha també diverses sales d’aïllament per si es detectés algun positiu o algun cas sospitós d’haver-se pogut infectar amb la Covid-19.

ELS PARTICIPANTS DEL PAÍS

DORIA JA HI ÉS, I MOYA VIATJA DIMECRES Els dos representants d’Andorra a Tòquio 2020 competiran durant els primers dies de Jocs Olímpics. Mònica Doria, que s’estrenarà en una cita olímpica ja porta més de deu dies a la capital nipona, ja que va arribar per realitzar els entrenaments oficials de la federació internacional a la seu de competició (vegeu la foto). De la seva banda, Pol Moya viatjarà divendres , i encara s’ha de veure si podrà estar present a la cerimònia d’obertura, on Doria serà l’abanderada del país. També va marxar ja el cap de missió del COA, Jordi Orteu, mentre que el president de l’entitat, Jaume Martí, marxa demà. Pel que fa a la competició, Doria s’estrenarà diumenge 25 amb les eliminatòries de caiac (el dia 27 tindria semis i final) i dimecres 28 amb les de canoa (l’endemà seran les semis i la final. Pol Moya correrà les sèries dels 800 el dissabte 31.

Els Jocs de l'emergència

Els Jocs de l'emergència

Els Jocs de l'emergència

tracking