Reportatge
Cistelles contra l'addicció
Dotze pacients de l’UCA realitzen entrenaments setmanals de bàsquet gràcies al programa One Team del MoraBanc Andorra
L’esport, especialment en l’àmbit professional, treu en algunes ocasions la pitjor cara de les persones. Insults, agressions o faltes de respecte apareixen, desgraciadament, massa sovint relacionades amb aquest món arreu. Però l’esport, evidentment, és molt més que això i també pot ajudar la gent a superar els seus problemes i intentar fer un món millor amb diverses propostes solidàries.
Una d’aquestes és One Team, una iniciativa creada per l’Eurolliga que obliga tots els clubs participants a fer un programa per ajudar amb el bàsquet un col·lectiu en risc d’exclusió social. En la primera ocasió, des del MoraBanc Andorra es van organitzar formacions per prevenir la violència de gènere, a la segona es van organitzar sessions d’entrenament amb interns del centre penitenciari, es va engegar l’equip de capacitats especials, i també es va optar per ajudar els pacients de l’UCA (unitat de conductes addictives) de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Aquesta última va ser un èxit i és per això que des del club han optat per repetir aquesta temporada amb alguns dels pacients de l’UCA. En resum, com va reflexionar el president, Gorka Aixàs, “volem posar la nostra plataforma al servei de la comunitat perquè creiem que ens toca aportar una mica de llum a algunes situacions complicades”.
Setmanalment, 12 dels integrants de la unitat (sis que estan a l’hospital de dia i sis més externs) acudeixen al Poliesportiu per entrenar i passar una bona estona de bàsquet en les sessions d’entrenament de Jaume Tomàs, coordinador de la base del club, que admet que “és una activitat que aporta molt en l’àmbit personal i és molt agraïda”. El responsable de One Team a l’entitat també destaca que “són un grup espectacular, s’ho passen molt bé i hi ha molta empatia tant de nosaltres cap a ells com d’ells cap a nosaltres”. El funcionament és el de proposar dinàmiques que posin en valor coses que els pacients treballen com la feina en equip, l’esforç i l’empatia, i en aquest sentit, la coordinadora clínica de l’UCA, Angelina Santolària, explica que “un dels aspectes que treballem amb els malalts és el canvi d’estil de vida, i això també passa per l’esport”. A més, admet que “els pacients estan encantats perquè els dona l’oportunitat de fer una activitat fora de la malaltia”.