olimpisme
La candidatura dels jocs d'hivern del 2030, als Llimbs
La tensió política entre Catalunya i l’Aragó deixa en ‘stand-by’ l’opció d’acollir els Jocs d’hivern del 2030
La picabaralla política dels últims dies entre Catalunya i l’Aragó ha deixat la candidatura olímpica per acollir els Jocs d’hivern del 2030 en un petit període de reflexió i, de retruc, ha deixat la possible participació d’Andorra als llimbs, en espera que les dues comunitats espanyoles apropin les seves posicions. La voluntat de la Generalitat catalana ha sigut sempre liderar la candidatura i realitzar dintre del seu territori la majoria de les proves, i tenir també col·laboracions externes d’altres indrets com l’Aragó o Andorra. La visió aragonesa, però, és ben diferent a la catalana i la seva voluntat és que sigui una candidatura totalment compartida amb les dues comunitats al mateix nivell, perquè “no acceptarem posicions subalternes”, segons va assenyalar el president aragonès, Javier Lambán, que també va afegir que “sense l’Aragó no hi haurà Jocs Olímpics d’hivern”. Segons les informacions dels mitjans espanyols, aquesta posició seria compartida pel COE (Comitè Olímpic Espanyol), que és qui ha de presentar de manera oficial la candidatura, i pel govern veí.
Mentrestant, Andorra es manté en espera de com evoluciona la situació, però amb l’oferiment i la voluntat de formar part de la candidatura totalment vigent. De fet, tot i que alguns mitjans catalans van assegurar el cap de setmana que la participació del Principat va ser descartada, des del Govern, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va explicar ahir al Diari que “nosaltres no hem rebut la notificació que hi hagi hagut cap canvi”, i va afegir que “els treballs de configuració d’una candidatura són complexos i és bàsic fer una bona candidatura per poder optar a acollir uns Jocs”. Per últim, la responsable d’Esports va cloure que “l’oferta de col·laborar en l’organització amb les nostres instal·lacions segueix vigent i tenim experiència en l’organització d’esdeveniments”, una posició que va compartir la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, que en una entrevista al Diari va considerar Andorra “un soci prioritari per a un projecte com aquest”.
Tram final de la candidatura
En les properes setmanes s’ha d’acabar de perfilar definitivament la candidatura, que hauria d’estar enllestida al març. De fet, el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, va explicar que en el primer trimestre de l’any hi hauria una resposta de la seva homòloga catalana.
Posteriorment s’haurà de presentar la candidatura de manera oficial i la designació de la seu dels Jocs d’hivern arribarà el 2023 a la sessió del COI a l’Índia. De moment, Vancouver (Canadà) i Sapporo (Japó) han confirmat l’interès per ser la seu.
L'EQUIP D'ESQUÍ DE FONS, EL PRIMER A ARRIBAR A PEQUÍN PELS JOCS
Els esportistes del país que participaran als Jocs Olímpics d’hivern de Pequín a partir de dissabte van arribant a poc a poc a la capital xinesa per la disputa de la cita olímpica. La primera part de la delegació, la que forma l’equip d’esquí de fons, va arribar ahir a terres xineses procedents de Milà i va instal·lar-se ja a una de les tres viles olímpiques de què disposa el projecte. Precisament els fondistes seran els encarregats d’obrir la competició pel que fa a la representació andorrana. Carola Vilà obrirà el foc divendres a les 8.45 hores amb l’esquiatló femení, mentre que l’endemà serà el torn d’Irineu Esteve amb l’esquiatló masculí. Pel que fa a la resta de la delegació, Maeva Estévez va sortir ahir cap a Pequín per arribar a temps a fer de banderera a la cerimònia d’inauguració dels Jocs que se celebrarà divendres a les 13.00 hores. La disputa de la competició de surf de neu en la modalitat de boardercross està programada per a dimecres 9 a la matinada. Per últim, l’equip d’alpí, amb Joan Verdú i Cande Moreno, no sortirà cap a la Xina fins dissabte, ja que no hauran de competir fins al dia 8 en el cas de Verdú, i el dia 11 pel que fa a Moreno.