JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Vila clou els Jocs amb un 48è lloc

La fondista posa el punt final a l’actuació de la delegació andorrana a Pequín amb una 48a plaça als 30 quilòmetres patinadors amb sortida massiva

Carola Vila durant la cursa celebrada ahir a la Xina.THIBAUT / AGENCE ZOOM

Carola Vila va tancar la seva primera participació olímpica i l’actuació de la delegació andorrana als Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín amb una 48a posició a la prova dels 30 quilòmetres estil patinador amb sortida en massa. La cursa, igual que havia ocorregut la jornada anterior amb Irineu Esteve, va estar marcada per les dures condicions meteorològiques amb gairebé 15 graus sota zero i un fort vent, i també per la inexperiència de la fondista, ja que era la primera ocasió en què disputava una carrera de llarga distància.

Vila va mantenir-se durant gairebé tota la cursa al voltant de la 45a posició, primer en un petit grup i després ja sola, i va acabar creuant la línia de meta en 48a posició de 63 participants amb un temps final d’1 h 39’18”1, a 14’24”1 de la nova campiona olímpica, la corredora noruega Therese Johaug. La nòrdica va superar per 24 segons la nord-americana Jessie Diggins, mentre que l’últim metall va ser per a la finlandesa Kerttu Niskanen, que va entrar a meta dos minuts i mig després de la campiona. El top 5 van completar-lo la sueca Jonna Sundling i la russa Tatiana Sorina.

Després de la cursa, Vila va assenyalar que “ha sigut la meva primera cursa de 30 quilòmetres amb unes condicions bastants dures. La veritat és que de fred encara s’ha aguantat prou bé, però hi havia unes ratxes de vent molt fortes”, i va afegir que “els primers 20 quilòmetres hem pogut fer un grupet amb una italiana i una francesa i bastant bé, però després sí que m’he quedat sola i ha sigut una cursa contra mi mateixa, però estic molt contenta d’haver-la acabat i d’haver format part d’aquest dia que crec que recordaré durant bastant temps”. Més enllà de la carrera d’ahir, la fondista va fer una valoració de la seva primera experiència olímpica i va afirmar que, “en general, de posició no estic gaire contenta, potser m’esperava en alguna carrera estar una mica més endavant. Però en trec una experiència molt bona, trec coses positives i ens quedem amb això”.

Per la seva banda, el tècnic i director d’esquí de fons de la federació, Joan Erola, va destacar que “avui no s’han donat les millors condicions. Potser des que estic com a entrenador ha sigut el dia més dur de meteorologia que m’he trobat”, i va cloure que “la Carola s’ha comportat com una campiona, estic molt orgullós perquè les condicions eren molt dures i ha sabut aguantar tota la cursa”.

CERIMÒNIES

Pequín passa el relleu a Milà Els Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín ja són història, i la capital asiàtica va passar el relleu a Milà-Cortina d’Ampezzo 2026 amb la cerimònia de cloenda. Andorra no va estar-hi representada i un dels voluntaris de l’organització va ser qui va participar en la desfilada de països amb la bandera tricolor. La cerimònia va arrencar amb l’habitual desfilada dels esportistes i posteriorment es van celebrar les últimes entregues de medalles corresponents a les darreres competicions d’esquí de fons. Entremig, un espectacle de llum i color a l’Estadi Olímpic de Pequín amb un fort protagonisme de la cultura tradicional xinesa, a més d’un emotiu homenatge a tots els voluntaris que van ajudar al llarg dels 16 dies de competició (així com durant totes les setmanes i mesos previs) que la cita olímpica es pogués desenvolupar amb normalitat. A continuació, va arribar l’habitual relleu entre la ciutats amfitriones amb el traspàs de la bandera olímpica cap a Milà-Cortina d’Ampezzo 2026, la interpretació dels himnes nacionals de la Xina, de Grècia i d’Itàlia i els habituals discursos per posar el punt final a la cerimònia.

La cerimònia de cloenda dels Jocs d'Hivern de Pequín.