REPORTATGE

“El més sensat era deixar-ho”

Marc Casal es retira de la competició per falta de motivació. Una decisió meditada i raonada amb sinceritat, que deixa una destacada petjada en el món de les curses.

Marc Casal va estar acompanyat de la família en el moment d'anunciar els motius de la retirada de la competició.Ivan Álvarez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Visiblement emocionat i amb la veu tremolosa, Marc Casal tanca una etapa de 15 anys en l’alta competició de les curses de muntanya. Assegura que d’un temps ençà, dos o tres anys, la possibilitat de deixar-ho ja li rondava pel cap, com si d’alguna manera el rellotge competitiu es comencés a moure més a poc a poc. “Ja veia que la motivació no era la mateixa, era menor, i tot costava més. A més, si el cap ja no acompanya és un senyal”, va explicar alliberat, amb el cor encongit però feliç, el petit dels Casal, de 39 anys, abrigat per l’escalfor dels pares i el seu germà, l’Òscar, a qui encara li queda corda per a estona en el món de les curses de muntanya. L’excorredor explica amb tota la sinceritat que li va deixar l’emoció del moment que fa un pas al costat “per ser sensat amb mi mateix”, i que entén que era el moment, entre d’altres motius, per tenir encara fresc el record del Campionat del Món.

I és que Marc Casal té encara al paladar el bon gust pel títol de campió del món d’ultra, la fita que va aconseguir l’any passat a la Vall de Boí i que ha significat el millor fermall per a una trajectòria plena d’èxits. Per l’atleta, en aquests 15 anys en l’alta competició, “els viatges, les vivències que t’emportes, i que la gent et reconegui i et feliciti pel carrer t’omple més que qualsevol medalla”. Secundat pel president de la Federació Andorrana de Munta­nyisme (FAM), Patrick Frases, Casal va recordar que “quan començàvem a competir amb el meu germà fa uns quinze anys i dèiem que veníem d’Andorra la gent es pensava que érem d’Angola. Imagineu si s’ha evolucionat i crec que, d’alguna manera, hem obert les portes a la gent que ve per darrere perquè Andorra sigui més coneguda”. Casal insisteix a l’hora d’argumentar una decisió que “no esperava que generés tant de rebombori”, que “no volia seguir per seguir i si continuava era per tenir una dedicació plena i, com que no l’hauria tingut, el més sensat era donar pas als joves”. I té clar que el fet de deixar de competir li obrirà altres portes i “buscaré altres motivacions”, tot i no plantejar-se “cap objectiu ni cap motivació”.

A disposició de la FAM

En clau de futur, Casal assegura no haver-se plantejat encara res ni pensar en quelcom que li podria agradar. No és el moment i tot es troba encara massa recent. “La més contenta amb la decisió que he pres és la meva mare perquè diu que ara treballaré més. Si li dic ara que me’n vaig, no sé, de director tècnic a la federació o alguna cosa potser es torna a emprenyar”, va explicar entre rialles el Marc. El que sí que té molt clar l’exatleta és que es posa a la disposició de la Federació Andorrana de Munta­nyisme per a allò que consideri necessari. “Tot el que sigui ajudar serà un sí i no hi haurà cap problema perquè estic obert a qualsevol proposta. Si em demanen ajuda o consells per als més joves estaré encantat de poder-ho fer”, diu. Curiosament, el president de la FAM, Patrick Frases, que l’escoltava amb atenció, va recollir el guant: “Des de la federació comptem amb ell i no el descartem per fer encara alguna cursa.” Frases apunta que ”per a nosaltres és evident que la retirada de Marc Casal és una mala notícia, perquè ha estat un corredor que ha aconseguit resultat de molt mèrit”. En aquest sentit, el mandatari destaca que “no és un dia per estar trist, és un dia per celebrar el seu històric esportiu”. A primera fila a la sala d’actes de MoraBanc no es perdia detall Òscar Casal, membre de l’equip nacional i company inseparable del seu germà en curses per parelles. “L’Òscar em va donar suport des del principi i m’entén, però, al cap i a la fi, la decisió era només meva. El dia que ell ho deixi ho entendré. Jo acabo ara però potser ell fa el pas al costat l’any que ve o d’aquí a deu anys encara està motivat.”

DARRERS RESULTATS

2016

Victòria a Àustria

Marc Casal es va coronar a la Transalpina d’Àustria i va signar un quart lloc a la Xina.

2018

Sky world series

Va ser tercer a la general de les Sky World Series, segon a la Matterhorn Ultraks, quart a Livigno i segon a l’Sky Olympus de Grècia.

2019

Bulgària i Andorra

Dos grans resultats aquest any. Un sisè lloc a la Comapedrosa i un cinquè a la Pirin Ultra de Bulgària.

2021

Campió del món

Va tocar el cel a la Ultra ISF de la Vall de Boí. El millor fermall a la trajectòria.

tracking