Reportatge
Una recuperació al CTEO
Els serveis que el Govern ha impulsat al Centre de Tecnificació han estat un salt de qualitat per a esportistes com Maeva Estevez, que hi està fent el procés de recuperació
Un dels principals objectius del Govern a nivell esportiu per a aquesta legislatura era convertir el Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino (CTEO) en un espai de referència per als esportistes becats i federats del país, dotant-lo de millores a les instal·lacions i posant-hi en marxa serveis com la preparació física, psicologia, nutrició, menjador i readaptació per recuperar-se de les lesions.
Una de les esportistes que ha hagut de fer ús d’aquest servei és la surfista de neu de la FAE Maeva Estevez, que va lesionar-se als Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín, i que va haver de passar pel quiròfan fa un mes i mig per solucionar els problemes de menisc. Després de passar pel quiròfan, toca encetar el procés de recuperació, i l’esportista explica entre riures que “el CTEO s’ha convertit en casa meva i m’hi passo la vida”. De fet, Estevez s’hi està entre sis i vuit hores al dia per fer tota la rutina, entre readaptació, preparació física, i dinar, i admet que “les instal·lacions del CTEO estan molt bé, tant la sala de màquines, com l’altra sala que tenim”, i afegeix que “des del primer moment he tingut un molt bon equip al meu costat”. La recuperació va pel bon camí i podria començar a surfejar al setembre.
També es fa una valoració positiva de l’entrada en funcionament dels serveis complementaris al CTEO des de la FAE. El gerent de l’ens, Carles Visa, destaca que “era una necessitat que l’esportista tingués una casa on ho trobés tot, i el CTEO està tenint aquesta forma”. Agrega que “és un lloc on l’atleta té un seguiment mèdic, a nivell de la recuperació, els tècnics podem fer el seguiment físic, poden menjar, tenen els serveis de psicologia i nutrició”. El gran avantatge és que tots els serveis estan concentrats en un mateix punt, “un fet molt important per als esportistes”, opina Visa.
La responsable del servei de preparació física i readaptació del CTEO és Lorelei Torres, que té una doble funció de preparació física per a les federacions que no tenen recursos per tenir un preparador a la seva estructura, i també del servei de readaptació, que està més enfocat als becats d’alt rendiment, uns 45, per tal que, en cas de lesió, hi trobin suport i se’ls pugui fer un seguiment durant la recuperació. Aquest és el cas d’Estevez, que admet que “el preparador físic de la FAE no pot ser amb els 20 atletes i amb els lesionats a la vegada, per això tenir la Lorelei ens ajuda moltíssim”. La responsable del servei de preparació física i readaptació del CTEO assenyala que “estic molt contenta amb aquestes instal·lacions, i amb el menjador també facilita poder entrenar i tenir tots els recursos per evitar desplaçaments”. A més, Torres creu que “l’esport cada cop és més exigent i pots triomfar un temps per talent, però tenir tots els serveis pot ajudar a triomfar, i amb això es crearà base que tingui una visió de com enfocar l’esport amb una visió professional”.