El VPC jugarà a Catalunya

El club deixa les competicions franceses després de 51 anys

El VPC ha anunciat aquesta tarda l'entrada a les competicions catalanesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En una decisió històrica i després de moltes negociacions per trobar una entesa, fins i tot amb intents de caire diplomàtic, el VPC Andorra jugarà sota el paraigües de la federació catalana de rugbi a partir de la propera temporada, segons ha avançat el Diari abans de l'anunci públic que ha fet el club. El canvi de normativa a la federació francesa i la reestructuració de categories feien inviable la inscripció del VPC a la Regional 1. L'equip tricolor, que jugarà a la Divisió Honor Catalana, trasllada també tots els seus equips de base, després de 51 anys a les competicions franceses.

El president del VPC, Gerard Giménez, ha reconegut que "vull creure que no ens han fet fora [la Ligue Nationale] però quan van fer la nova normativa no ens van tenir en compte. És una lliga privada, d'acord, però no ens han facilitat res". El mandatari del club ha afegit que "el que més mal em fa és que, per mantenir el lligam amb França hem volgut deixar l'escola sota la federació gal·la, i ens ho han denegat. No ens ho han permès i em fa mal". Ara, amb l'ingrés de l'equip a Espanya i enquadrat al campionat d'Honor, el VPC té un any de moratòria per adaptar-s'hi, ja que en cas d'ascens, a la Segona Espanyola, es trobarien amb una problemàtica similar a l'actual a França pel que fa a la normativa.

Reestructuració de categories

La problemàtica i l’estira-i-arronsa entre el VPC i la FFR van arrencar fa unes setmanes, quan es va conèixer el canvi de normativa en les llicències per la reestructuració de categories a la lliga gal·la. El nou reglament barra la presència del VPC a la Ligue Nationale ja que, hores d’ara, no tindria prou jugadors per iniciar la competició a la Regional 1. Segons la reglamentació, a la nova Regional 1 la majoria de jugadors han de ser amb llicència A (francesos) i només es permeten dues llicències B (europeus, on entrarien els jugadors del país) o una B i una C (per als extracomuni­taris).

Després de moltes negociaccions i de converses amb el ministeri d’Esports i l’ambaixada francesa, es va demanar que els jugadors andorrans es poguessin equiparar als francesos i siguin considerats llicència A. Davant la inflexibilitat de la FFR, el Govern va demanar a la lliga francesa un any de moratòria per tenir una mica de marge i que l’ens entengui l’especificitat d’Andorra i la necessitat que es tractin els jugadors residents com a andorrans per seguir competint a França. La petició ha estat rebutjada. Una resposta afirmativa de la FFR hauria permès al VPC seguir jugant a França, a la nova Regional 1, i la negativa ha suposat un viratge històric en la competició del VPC.

L’equip andorrà ha passat així a jugar a Espanya, a la federació catalana, enquadrat en el grup de Divisió d’Honor Catalana Vueling. De fet, l’equip andorrà ja estava preinscrit en la competició i la federació catalana ha reservat la plaça per a la temporada que ve al VPC. En l’àmbit català, no hi ha jugadors considerats de no formació, és a dir, que no preveuen la norma que si un jugador porta més de tres anys a un club sigui de formació. Un aspecte que podria limitar el VPC en cas d’ascensos i d’haver de jugar en el marc de la federació espanyola.

tracking