poliesportiu
El ministeri vol que els equips entrenin abans per estalviar electricitat
El ministeri d’Esports instarà els equips que entrenen a l’aire lliure a avançar els horaris per l’estalvi energètic
En el marc del paquet de mesures per promoure l’estalvi energètic, una situació que afecta tots els sectors –ahir Espanya va decretar un nou tall de tres hores del subministrament de llum a Andorra–, l’esport també ha quedat esquitxat. Qualsevol mesura és bona per tal d’intentar reduir el consum energètic i des del ministeri d’Esports es volen afegir al paquet de mesures que prepara el Govern algunes iniciatives en l’àmbit esportiu.
Una d’elles, i potser la més destacada, seria la de demanar als clubs dels esports que es practiquen a l’aire lliure –futbol, rugbi i atletisme, per posar uns exemples– que avancessin els horaris dels respectius entrenaments. Ara bé, la demanda anirà dirigida a aquells equips i activitats que tinguin més flexibilitat o disponibilitat per fer els canvis necessaris. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va comentar que “en l’esport també s’implementarà el pla de mesures aprovat pel Govern, i en el cas dels esdeveniments i partits que depenen d’organismes internacionals hem de mirar de coordinar les accions, ja que tots els països estan proposant mesures per a l’eficiència energètica”. Riva va afegir que “tots hem de reduir el consum energètic, és un compromís global i l’esport també n’ha de formar part”. En aquest sentit, a l’FC Andorra, com a equip d’elit que treballa a l’aire lliure, se li demanarà avançar algunes hores de treball, tot i que la majoria de les sessions de l’equip tricolor són al matí i la mesura no els afectaria gaire. En el cas dels partits és una altra història, ja que les accions depenen directament del criteri televisiu de LaLiga. “Hi ha moltes hores on les nostres instal·lacions reben entrenaments, i pensem que és important avançar-los, sobretot pel que fa a equips professionals que en tinguin la capacitat, per promoure l’estalvi energètic”, va apuntar la ministra Riva.
EL CAS DELS PAVELLONS
Pel que fa als esports que entrenen i es practiquen sota cobert –el bàsquet, l’handbol, el futbol sala i el voleibol, per exemple–, la intenció és poder avançar l’horari de tancament de les instal·lacions per intentar reduir el consum. A més, va assegurar la ministra, als pavellons es disposa de dos sistemes d’il·luminació, el que es requereix per a la competició i un altre per a l’entrenament. Una despesa de llum que “no té res a veure en un i en l’altre”, va afegir Riva. Les entitats i federacions del país afectades per aquesta mesura no han estat encara notificades però entenen la necessitat d’introduir segons quines accions. Annabel Llevot, la mànager general de l’FC Santa Coloma, un dels equips de la Lliga Multisegur, va explicar que “nosaltres acostumem a entrenar sempre cap a les 15 o 16 hores i, normalment, ni a l’hivern fa falta obrir els llums. A més, treballem a la Borda Mateu, que no és una instal·lació tan gran com l’Estadi Nacional, i, en principi, no crec que ens afecti gaire”. En qualsevol cas, Llevot va deixar clar que “quan rebem la petició de Govern l’atendrem i farem el possible per adaptar-nos-hi, és clar”. Tampoc podria afectar tant com sembla a l’atletisme. El gerent de la federació (FAA), Kevin Poulet, va exposar que “els dimecres hem avançat l’hora i entrenem cap a les 16.00 h. No només pel tema de l’estalvi energètic, que també, sinó per poder gaudir més temps de llum natural, que és molt millor en el nostre esport”. El també tècnic va afegir que, “òbviament, tot el que sigui viable de canviar pel bé de l’estalvi de llum ho farem”. Ara bé, tant el futbol, com l’atletisme, com el rugbi trobarien més contraindicacions a la mesura en el cas de la base. Els nens i nenes acostumen a entrenar un cop surten de classe i a l’hivern, a aquella hora, ja és fosc i, lògicament, aquest és un dels casos que sembla inviable poder avançar els horaris. El món del rugbi també es troba a l’expectativa. El president del VPC, Gerard Giménez, va assegurar que “els nostres equips masculí i femení tenen fixats els horaris d’entrenament entre les 20 i les 22 hores per motius laborals o d’estudis, i es fa difícil pensar de poder avançar-los perquè no som professionals i la gent treballa”. A més, va incidir Giménez, “abans tenim tota la base, els cadets, júniors, sub 14... i està tot ple. Fins i tot preferiria entrenar a mitja llum si cal avançar l’horari”.