Esquí de muntanya
Arinsal acollirà la Copa del Món i vol fer el Comapedrosa
L’organització de la prova del circuit mundial es marca com a objectiu fer el cim del país a la cursa individual
Arinsal acollirà entre el 20 i el 22 de gener del 2023 la 12a edició (quarta que se celebra íntegrament al domini massanenc) de la Copa del Món d’esquí de muntanya amb l’objectiu que el recorregut de la cursa individual passi pel sostre d’Andorra, el cim del Comapedrosa, una intenció que l’organització anhela any rere any, però que encara no s’ha pogut aconseguir en cap de les edicions anteriors degut a les males condicions meteorològiques i de neu. Sobre aquesta possibilitat, el director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, va assenyalar que “som ambiciosos, volem arribar-hi, però és un objectiu que costa perquè les condicions ideals s’han de donar aquell cap de setmana”, i va afegir que “siguin quines siguin les condicions ens agafaran preparats per a qualsevol situació”.
Més enllà d’aquesta intenció, la principal novetat de cara a l’edició del 2023 serà la incorporació d’una cursa Open tant individual com vertical, per suplir el descens de participació degut a la no celebració de categories de base a la Copa del Món. Amb el canvi de reglament de la federació internacional, des d’aquesta temporada 2022-2023 les categories sub 18 i sub 20 tenen un circuit diferenciat, i a la Copa del Món competiran només les categories sènior i sub 23. És per això que des de l’organització es va optar per crear també una cursa individual oberta a tots els aficionats (igual que ja es feia amb la prova vertical) amb els mateixos recorreguts que hauran de superar els esquiadors professionals. La cursa individual puntuarà per a la MoraBanc Copa d’Andorra d’esquí de muntanya, i també per a la Copa Catalana, mentre que la prova vertical sumarà punts només per al certamen nacional. Sobre aquesta novetat, el director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, va manifestar que “hem vist una oportunitat, hauríem pogut optar per fer-ho més fàcil i centrar-nos només en la Copa del Món, però és un esport que cada cop està més integrat a les estratègies de les estacions i crec que era positiu per a tothom recuperar les curses Open”. De la seva banda, el director tècnic de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Carlo Ferrari, va explicar que “entre les dues curses espero rebre uns 150 corredors, aproximadament, però sabem que als corredors de vegades els fa mica de cosa comparar-se als d’elit”.
L’activitat arrencarà divendres 20 de gener amb la cerimònia d’inauguració al poble d’Arinsal i la primera cursa serà la individual l’endemà. La sortida i l’arribada serà al Xalet Igloo, el traçat tindrà un desnivell de 1.470 metres i passarà per Sanfons, el pic de Port Vell o el Comapedrosa, abans de tornar al Xalet Igloo. Diumenge 22 es tancarà la prova amb la cursa vertical, que sortirà al costat del telecadira Josep Serra amb 3,5 quilòmetres i 720 metres de desnivell positiu. Està previst que Andorra tingui tres competidors a les curses de la Copa del Món.
280.000 EUROS DE RETORN EL 2022
Aprofitant la presentació de l’edició del 2023, des de l’organització es va fer balanç de la del 2022, que va tenir un impacte mediàtic valorat en 280.000 euros, més del doble del pressupost per fer la prova, que va ser de 120.000 euros, igual que per al 2023. El director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, va explicar que la cursa va tenir presència a un total de 57 països, on es van oferir 930 hores de streaming, i que l’audiència va ser de 6,5 milions. Sobre les dades, Marticella va declarar que “mediàticament ens ajuda moltíssim, el 2022 vam fer un esdeveniment espectacular”, i va afegir que “vam tenir una oportunitat, la vam saber aprofitar i el retorn econòmic ve per aquí, ja que va ser un dia espectacular i el vam poder aprofitar”. Per últim, Marticella va cloure que “ens va faltar un puntet més de sort per arribar al Comapedrosa, però les imatges que va haver-hi van ser fantàstiques”.