esquí
El millor any de la història per l'esquí andorrà
El president de la FAE i la ministra de Cultura coincideixen en la qualificació de l’any 2022
El 2022 serà un any per recordar a la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), i és que l’esport rei del país ha aconseguit els millors resultats de la seva història en aquest any que ara es tanca. L’explosió de Joan Verdú en esquí alpí amb el novè lloc als Jocs, el títol de la general de la Copa d’Europa i els tres Top 20 a la Copa del Món (el dissetè lloc a Eslovènia al març i els dos dotzens a Itàlia fa unes setmanes), els primers punts de Cande Moreno al circuit mundial amb la 21a plaça a Saint Moritz o el dotzè lloc a la combinada alpina de Pequín 2022, a més de la progressió dels joves com Carla Mijares, Íria Medina, Axel Esteve, Àlex Rius, Xavi Cornella o Bartumeu Gabriel, ho demostren. En esquí de fons, Irineu Esteve va aconseguir enguany el seu millor resultat a la Copa del Món amb el sisè lloc a Val di Fiemme durant el Tour de Ski, i sumant punts habitualment a la Copa del Món, o amb el prometedor futur de Gina del Rio amb victòries a la Copa d’Europa júnior. En paralpí, Roger Puig segueix sumant Top 10 a les curses de la Copa d’Europa i la Copa del Món, i l’única creu del 2022 van ser les lesions de Maeva Estevez, tot i que la surfista va sumar punts enguany al circuit mundial a Itàlia amb el 22è lloc, la seva segona millor classificació històrica.
Les dades refermen les sensacions d’aquest 2022, i així van manifestar-ho en declaracions al Diari tant el president de la federació, Josep Pepi Pintat, com la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. El dirigent federatiu va afirmar que “estem supercontents, portem anys sembrant ja des de les juntes anterior i ara estem recollint els fruits”, a més d’agrair-ho “als patrocinadors, el recolzament de Govern i també de les estacions d’esquí, perquè podem entrenar molt aquí”. Pintat, a més, va afirmar que “sens dubte que és el millor any de la història de l’esquí al país, però no és mèrit nostre, sinó de tots els entrenadors i els esportistes”. Per últim, va destacar que “és la línia que hem de seguir, perquè quan venen de fora veuen unes instal·lacions brutals, i la FIS ja ens havia dit alguna vegada que no entenien que amb tot el que tenim aquí no hi hagués cap esquiador que fos punter, i ara hem treballat en això i anem per la bona línia”.
En una línia similar va mostrar-se la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, que va assenyalar que “parlem d’un any històric, dels millors si no el millor que ha viscut l’esquí en el sentit ampli perquè totes les disciplines avancen”, i va agregar que “és un moment molt bo i hi ha una generació que puja amb tot el bagatge i les millores que s’han anat implementant perquè puguin representar el país a nivell esportiu a nivell internacional en l’àmbit de la neu”. Per últim, Riva va cloure que “som un país que se’ns reconeix per la neu a nivell de pistes, per organitzar esdeveniments de primer nivell i la confiança que ens atorguen organismes com la FIS”, i va afegir que “ara arriben els resultats, i els andorrans estan a nivell suficient no només per competir a la Copa del Món, sinó també per fer uns resultats que estan molt a prop dels millors, i on la bandera andorrana se situa molt amunt, com l’any que ve, que organitzarem les finals just quan tenim el nostre esquiador alpí en el seu millor moment”.
OPTIMISME I IL·LUSIÓ DE CARA EL FUTUR
Amb el 2022 competitiu ja finalitzat és el moment de mirar al futur amb un 2023 que ve carregat, amb les finals de la Copa del Món de Grandvalira com a cita principal però també en un any que ve marcat per la celebració del Campionat del Món en totes les disciplines. Pensant en l’any vinent, el president de la FAE, Pepi Pintat, va assenyalar que “estem molt il·lusionats, i és que a més de tots els corredors que tenim a la Copa del Món estem fent una bona feina de futur”, i va agregar que “al final tenir gent a la primera línia és un mirall per a la joventut que puja per darrere, que veu que amb treball es poden aconseguir fites importants”. Pintat va destacar el paper de l’EEBE (Esquí Estudi i Batxillerat Esportiu) i va manifestar que “fer pujar planter no és fàcil perquè l’esquí és un esport molt costós, però pensem que estem bé”, i va cloure que “treballarem, batallarem i posarem il·lusió i seguirem buscant recursos perquè cada cop la neu és més lluny per poder finançar i tirar endavant l’esport nacional”.