Arinsal serà final de la tercera etapa de la Vuelta

L’estació massanenca acollirà la meta de la tercera jornada de la Vuelta a Espanya

La Volta a Catalunya va pujar a l'estació d'Arinsal el 2007.ARXIU DIARI D'ANDORRA

La tercera etapa de la Vuelta a Espanya, que arribarà al país el 28 d’agost, tindrà l’estació d’Arinsal com a final d’etapa, una arribada inèdita en les 23 ocasions en què la ronda espanyola haurà visitat el país comptant aquesta d’enguany. De fet, l’únic cop en què Arinsal va ser meta d’una volta ciclista va ser a l’edició del 2007 de la Volta a Catalunya, en una jornada que va tenir la victòria del corredor espanyol Óscar Sevilla. L’arribada de la ronda espanyola tindrà una jornada doble, ja que l’endemà el gran grup encetarà la quarta etapa des d’Andorra la Vella en direcció Tarragona, on hi haurà la línia de meta.

La tercera etapa tindrà un total de 158,5 quilòmetres i arrencarà des de Súria, abans de seguir per Cardona, Solsona, Coll de Nargó, el Pla de Sant Tirs i la Seu d’Urgell, i durant l’etapa no hi haurà cap dificultat muntanyenca fins que el gran grup passi la frontera del riu Runer i entri en territori nacional. Un cop a dins del país, la cursa es dirigirà cap a Canillo per arrencar l’ascens al coll d’Ordino des d’aquest vessant, i posteriorment el traçat anirà cap a la Massana per encarar el tram final de la prova en direcció cap a la línia de meta, que estarà situada a l’estació d’Arinsal, a Comallemple, a 1.914 metres d’altitud, en una pujada de gairebé set quilòmetres i un pendent mitjà del 8,4% en la que serà la primera arribada en alt de La Vuelta després de les dues primeres etapes a Barcelona. En un primer moment, la idea de l’organització i d’Andorra Turisme, tal com va publicar el Diari, era que el final d’etapa fos a la capital, però finalment es va optar per acabar en alt “perquè l’etapa tingués un paper més muntanyós que servís per mostrar els cims del país com a escenari del mercat cicloturista, i per promocionar la marca Grandvalira Resorts”, segons va publicar El Periódico de Catalu­nya.

Sobre aquesta etapa, el ciclista resident Marc Soler va manifestar durant la presentació que “a la Vuelta des de la primera etapa arriben finals durs, i s’ha d’arribar bé de forma perquè si no pots perdre la cursa molt d’hora”, i va agregar a continuació que “tots els ports són molt durs, i sent un final d’etapa, segur que l’arribada a Arinsal anirà molt ràpida”, per últim, sobre el port, Soler va cloure que “hi ha un petit descanset al final, i l’últim quilòmetre és una mica més suau, però és un port molt dur”.

La caravana de la Vuelta a Espanya pernoctarà al país, i l’endemà Andorra la Vella serà l’escenari de la sortida de la quarta etapa, que després de 183,4 quilòmetres i dos ports de tercera categoria arribarà a Tarragona, on hi haurà la línia de meta.

UNA VUELTA DURA

La 78a edició de la Vuelta a Espanya tindrà un recorregut dur amb deu arribades en alt, cinc de les quals inèdites, i algunes grans muntanyes del ciclisme mundial, com el Tourmalet, on la cursa arribarà a la 13a etapa procedent de l’estació de Formigal, a Osca, Lekunberri, o l’Angliru, present a l’última setmana de competició.

Sobre el recorregut de la Vuelta 2023, l’exciclista resident Joaquim Purito Rodríguez va destacar durant la presentació que “és un recorregut molt dur i espectacular”, i va afegir que “ens han sorprès perquè és un recorregut muntanyós”. La Vuelta, que enguany es correrà després del Mundial, arrencarà el 26 d’agost a Barcelona, i acabarà el 17 de setembre a Madrid.

HISTÒRIA

23a presència de la cursa a Andorra La visita del proper agost serà la 23a que la Vuelta a Espanya faci al país des que ho fes per primer cop el 1965. En aquella ocasió, l’etapa va sortir des de Barcelona i va tenir el final a la capital, i dos anys després va tornar, també des de la capital catalana i amb final a Andorra la Vella. Des de llavors, la ronda espanyola ha visitat periòdicament Andorra amb finals com Pal, Ordino Arcalís, els Cortals d’Encamp, Naturlàndia, el coll de la Gallina o el santuari de Canòlich, però mai Arinsal.