Ciclisme
Més Vuelta a Espanya l'any vinent o el 2025
El director de la cursa i el ministre de Turisme en funcions confirmen el retorn immediat l’any vinent o el següent
La Vuelta a Espanya tornarà al Principat el 2024 o el 2025, segons van confirmar ahir el director de la prova ciclista, Javier Guillén, i el ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, Jordi Torres. Tots dos van presentar ahir a l’antic edifici de Radio Andorra les dues etapes que tindrà enguany el país i van aprofitar per reconèixer que la tornada de la ronda ciclista espanyola serà immediata. Guillén va assenyalar que “al ministre Torres i a mi ens agraden les polítiques a mitjà i llarg termini, i quan vam parlar del 2023 vam fer-ho també d’altres anys”, i va afegir a continuació que “tenim plans de futur i s’hauran d’executar de manera immediata i potent, i si no és l’any que ve serà el següent”. La decisió sobre si l’any escollit serà finalment el 2024 o el 2025 dependrà del recorregut, ja que encara no estan confirmades quines ciutats acolliran la sortida de la Vuelta aquells dos anys. En tot cas, l’objectiu de cara a aquells anys, tal com va explicar el ministre Torres, és que pugui ser amb una etapa “íntegra al país amb pujades a diferents ports”. Per últim, i pensant en un futur retorn del Tour, Torres va declarar que “l’ideal seria alternar un any Vuelta i un any Tour, però no és possible, i l’important és que som al seu calendari”.
280.000 EUROS PER ENGUANY
La Vuelta arribarà enguany a Andorra per 23a ocasió, després de no fer-ho des del 2019, i ho farà amb una doble cita. Dilluns 28 d’agost la cursa vindrà al país en una etapa que arribarà des de Súria, i que acabarà a Comallemple, Arinsal, després de superar també el coll d’Ordino, mentre que l’endemà el pilot abandonarà el país des d’Andorra la Vella amb un recorregut de la quarta jornada de competició que acabarà a Tarragona. Segons va explicar ahir el ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, Jordi Torres, la inversió d’Andorra Turisme per tenir aquesta doble jornada serà de 280.000 euros, amb 180.000 euros de pagament a l’organització i 100.000 euros més corresponents al muntatge dels equipaments necessaris perquè es facin les etapes.
Sobre el recorregut triat per enguany, amb la inclusió d’Arinsal com a arribada inèdita, el director de la cursa, Javier Guillén, va assenyalar que “la Vuelta ha vingut molts cops, però mai són prou, i vull posar en valor la varietat que té el país, perquè hem vingut moltes vegades, però sempre hem fet alguna cosa diferent”. A més, va destacar que “enguany hem volgut fer una mica un homenatge al que han estat els 15 últims anys de la Vuelta i hem volgut incloure grans referents que han fet aquesta cursa gran com el Tourmalet, l’Angliru, i també Andorra”, mentre que concretament sobre la jornada al país va remarcar que “serà la primera etapa de muntanya, curta, i invita a pensar que serà disputada perquè és exigent”.
RETORN
AUDIÈNCIA POTENCIAL DE 400 MILIONS La Vuelta a Espanya té una audiència potencial de 400 milions d’espectadors als diferents territoris on s’emet i, sobre el retorn, el director de la cursa, Javier Guillén, va manifestar ahir que “no es promociona només una marca, sinó que es promociona la marca i també s’ensenya el producte que hi ha darrere de la marca”, i va afegir que “quan venim a Andorra no surt només un logotip, sinó que surt Andorra en la dimensió dels seus paisatges, les seves muntanyes o els seus llacs, i aquest és el millor missatge que es pot donar a l’espectador per suggerir-li el que vols mostrar-li”. Sobre el retorn econòmic, Guillén va destacar que la cursa mou unes 3.500 persones, i que només amb la despesa directa que genera aquesta caravana hi ha un retorn directe d’entre 375.000 i 400.000 euros només en pernoctació o manutenció, a més de les despeses dels visitants”. De la seva banda, el ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, Jordi Torres, va destacar que “són inversions que tenen un retorn molt positiu per a l’economia andorrana i la imatge del país”.