Esquí de fons

Irineu torna a fer història

El fondista acaba setè a la cursa de 15 quilòmetres individuals estil patinador

Declaracions d'Irineu Esteve després de quedar setè al mundial
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Irineu Esteve va aconseguir ahir el millor resultat de la història de l’esquí nacional acabant en setena posició a la cursa de 15 quilòmetres individuals estil patinador del Campionat del Món de Planica (Eslovènia). Amb aquesta marca, el fondista de la FAE supera no tan sols la millor marca d’aquesta disciplina, que ell mateix havia aconseguit divendres passat amb el 12è lloc a l’esquiatló, sinó que estableix el millor resultat que mai ha obtingut un esportista de la federació en un Mundial, superant el vuitè lloc de Lluís Marín al Campionat del Món de surf de neu del 2015 al Canadà.

La dimensió de la cursa de l’esquiador tricolor va quedar demostrada amb els rivals, i és que només el van superar cinc noruecs i un suec, països que són potències mundials de l’esquí de fons, i va deixar per darrere competidors d’Alemanya o França, per exemple. Esteve va arrencar amb el dorsal 30 de 100 participants i va seguir la seva habitual línia d’anar de menys a més. Als primers punts cronometrats feia registres prop de la 40a posició i va anar progressant en els temps, marcant el 16è millor crono a l’equador del traçat. Però el fondista estava en un gran estat de forma, com ha estat demostrant a les últimes proves, i no en tenia prou. De fet, dimarts ja havia explicat que volia intentar fer un Top 10, i va seguir progressant fins acabar-ho aconseguint i creuar la línia de meta amb el millor temps dels competidors que havien acabat. Posteriorment van seguir arribant els favorits i només sis esquiadors van poder superar-lo.

Esteve va fer un temps final de 33’24”2, acabant a 1’06”8 del vencedor de la prova, el noruec Simen Hegstad Krueger, que va estar seguit pels compatriotes Harald Oestberg Amndsen i Hans Christer Holund. La quarta plaça va ser per al dominador de la disciplina els últims anys, el noruec Johannes Hoesflot Klaebo, la cinquena posició, per al suec William Poromaa, i l’últim competidor que va superar Esteve va ser el també noruec Sjur Roethe. Per darrere van acabar competidors d’Alemanya –Friedrich Moch–, la Gran Bretanya –Andrew Musgrave– o França –Clement Parisse i Hugo Lapalus–.

Després de la carrera, Esteve va manifestar que “hem fet una molt bona cursa, amb un material molt bo. Hem pogut demostrar que en un país petit amb menys mitjans respecte a països més grans podem fer coses per ser-hi, així que felicitacions a tot l’equip i a tota la gent que ens ha donat suport”, i va afegir que “crec que realment no puc demanar més. Sabíem que arribava aquí en un bon estat de forma i em vaig plantejar fer un Top 10, a veure si podia aconseguir-ho, sabia que era quasi impossible, però just ha sortit avui la cursa de millor nivell del Mundial”. El fondista va voler mirar cap enrere i també va voler agrair-ho “als que hi han estat des de sempre, l’esquí club, els pares, tots els amics... gràcies a tots per ser-hi, per creure en mi i per ajudar-me quan potser no acabaven de funcionar les coses. Avui han funcionat i toca agrair-los-ho a ells”. De la seva banda, el tècnic i director d’esquí de fons de la federació, Joan Erola, va destacar que “estem supercontents, perquè després dels extraterrestres, els nòrdics, i Poromaa, el suec, estem nosaltres, i crec que potser ha fet la millor carrera que he vist”, i va cloure que “ha estat espectacular, estem molt contents i és una passada”.

Irineu Esteve tancarà diumenge vinent la seva participació al Campionat del Món amb la disputa de la cursa de 50 quilòmetres en estil clàssic en sortida massiva, una prova en la qual va ser 34è el 2021, i 29è el 2019.

43é LLOC DE CANDE MORENO A KVITFJELL

Cande Moreno va finalitzar en 43a posició el primer entrenament de la Copa del Món de descens de Kvitfjell, a Noruega. L’esquiadora de la FAE, que arrencava amb el dorsal 45 de 54 participants, va completar el recorregut amb un temps d’1’37”08, a 3”49 del millor registre de la jornada d’ahir, que va ser per a la nord-americana Mikaela Shiffrin. Cande Moreno farà avui un segon entrenament, demà una cursa de supergegant, dissabte una de descens i diumenge un nou supergegant.

L'equip de la Federació d'Esquí amb Irineu Esteve a Planica.

Irineu Esteve, durant la cursa de 15 quilòmetres estil patinador celebrada ahir.

tracking