Bicentenari tricolor

Andorra visita Israel la quarta jornada del Preeuropeu en el que serà el partit 200 de la història del combinat nacional

La selecció va fer ahir l'últim entrenament abans del partit d'aquesta nit.FAF / X. MIRÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La selecció masculina absoluta disputarà aquesta nit a Israel el partit 200 de la seva història en la quarta jornada de la fase de classificació per a l’Eurocopa del 2024. Lluny queda ja aquell 13 de novembre del 1996 quan Andorra va estrenar-se amb un partit amistós a l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella davant d’Estònia, que va acabar amb derrota per 1-6. El combinat nacional va disputar set amistosos més (inclòs un contra Brasil abans del Mundial de França 1998) abans de debutar en competició oficial a la fase de classificació per a l’Eurocopa del 2000, on va compartir grup, entre d’altres, amb França. Des de llavors, Andorra ha disputat set Preeuropeus, sis Premundials, tres Nations League, a més d’amistosos, amb un total de 13 victòries, 26 empats, 160 derrotes, 68 gols a favor i 488 en contra.

Un dels protagonistes d’aquests 200 duels de la selecció és l’actual seleccionador, Koldo Álvarez de Eulate, que ha estat present en 188 dels 199, fins avui, duels de la tricolor, 110 dirigint l’equip nacional des de la banqueta, i 78 més sota els pals. Sobre aquest duel 200, Álvarez de Eulate va manifestar que “més que per a mi, per a tots. És el nadó aquell que va néixer i que ha anat fet passets amb pas ferm”. L’altre gran protagonista d’aquests 200 duels és Ilde Lima, jugador amb més internacionalitats amb 135, que va destacar que “a mi em fa il·lusió jugar un segon, així que imagina’t el partit 200”, i va agregar que “vaig tenir la sort d’estar al segon partit de la selecció, després he pogut estar en molts més i he tingut la sort de gaudir-ho”. Per últim, l’actual capità, Marc Pujol, va declarar que “els que recordem el principi, encara ens espanta aquell somni de quatre persones que va construir una cosa que a poc a poc es va fent gran”.

VISITA COMPLICADA

Després de deixar enrere el rival més dur del grup amb el duel contra Suïssa, la selecció afronta una nova visita complicada aquesta nit a Jerusalem, on es veurà les cares davant d’Israel. Els israelians arriben després de remuntar a Bielorússia 1-2 amb dos gols als cinc últims minuts, i són actualment tercers de grup. Sobre el duel d’aquesta nit, el seleccionador Koldo Álvarez de Eulate va manifestar que “no és fàcil perquè fa menys de 48 hores estàvem al camp”, i va agregar que “ens hem de centrar en coses que podem millorar”.

ESTÒNIA, EL PRIMER RIVAL, I EL MÉS HABITUAL PER ALS TRICOLORS

Al llarg d’aquests 199 partits, la selecció masculina de futbol s’ha enfrontat a un total de 52 rivals dierents entre partits oficials i amistosos, sent Estònia, amb 12 duels, el rival que més cops ha jugat contra els tricolors. De fet, els estonis van ser el primer i segon contricant d’Andorra amb un doble amistós el novembre del 1996 a Andorra i el juny del 1997 a Estònia. El segon rival més habitual per a Andorra ha estat Letònia, amb 11 duels, i el podi el completen Armènia i Moldàvia amb vuit duels cadascun. En aquests 200 partits, Andorra s’ha enfrontat a seleccions de les cinc confederacions de la FIFA (Europa, Sud-amèrica, Nord-amèrica, Àsia i Àfrica).

tracking