curses de muntanya

La trail 100 obre el foc de l'Andorra Multisport festival

L’Andorra Multisport Festival obre el foc de la tercera edició amb la prova que tindrà Ordino com a epicentre

Olga Molné, Conxita Marsol, Josep Àngel Mortés, Agustí Pérez i David Astrié, ahir a la presentació a Ordino.ANDORRA MULTISPORT FESTIVAL

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La primera prova de les quatre que emmarca l’Andorra Multisport Festival, la Trail 100 Andorra, enceta la tercera edició del conegut festival outdoor, que comptarà amb 2.400 dorsals entre les quatre curses, l’Ultra de 105 quilòmetres, la de 50, la de 21 i la de 7,5, que prendran el protagonisme durant tot el cap de setmana. L’organització va decidir limitar les inscripcions per mantenir la comoditat entre competidors i la sostenibilitat i ahir, durant la presentació del festival, el director de The Ironman Group al sud d’Europa, Agustí Pérez, va explicar que el 97% dels participants a l’Andorra Multisport Festival són de fora. En termes globals, la participació per a aquesta edició del festival serà de més de 4.000 dorsals, que vindran a competir amb més de 9.000 acompanyants. En les diferents proves, la participació internacional és més que notable i enguany hi haurà participants d’Espanya, França, Andorra, el Regne Unit, Portugal, Bèlgica i Alemanya, així com atletes vinguts del Japó o de països de l’Amèrica del sud o Sud-àfrica.

La ministra de Presidència, Economia i Habitatge, Conxita Marsol, va destacar que “l’Andorra Multisport Festival es va iniciar per la pandèmia i ja és una cita consolidada. És una aposta ambiciosa pel país”. Agustí Pérez, per part seva, va recordar que “al gener ja havíem tancat les inscripcions, i tot i que podíem haver passat de 3.000 creiem en el segell sostenible”. El responsable de The Ironman va apuntar que “el que volem és un creixement sostingut de la cursa, controlat per la seguretat, respectant sempre un entorn privilegiat i que el volum no faci perdre el control de la cursa”. Per part seva, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va assenyalar que “un dels punts més importants de la cursa és l’entorn on es fa. S’ha volgut buscar un equilibri entre protegir l’entorn i el fet de no massificar gaire les muntanyes”. En aquest sentit, Mortés va afegir que, tot plegat, atorga “un plus de qualitat a la prova” i que “fa dies que es nota el moviment a la parròquia”.

Un impacte de sis milions

El retorn econòmic que ha significat per al país l’Andorra Multisport Festival també va ser un dels punts destacats per part de l’organització. L’edició de l’any passat va generar un impacte econòmic directe d’uns sis milions d’euros, gràcies sobretot a la presència de 3.500 participants a totes les proves celebrades i als més de 9.000 acompanyants que van pernoctar al país. Unes pernoctacions d’entre dues i cinc nits, superant la mitjana habitual dels visitants a Andorra. Pel que fa a l’impacte directe i indirecte de la celebració del festival, en l’edició de l’any passat la facturació de les empreses andorranes contractades per l’organització va ser d’1.162.147,55 euros, mentre que el 2021 la xifra va ser de 893.269 euros.

Tres proves més

La Trail 100 Andorra és la primera de les quatre proves que formen part de l’Andorra Multisport Festival. El cap de setmana del 30 de juny al 2 de juliol serà el torn de l’Ironman 70.3, la prova de tres disciplines amb 1,9 quilòmetres de natació, 90 quilòmetres amb bicicleta i 21 de cursa a peu. La prova compta amb un excel·lent cartell de professionals, en què figuren els residents Jan Frodeno i Cameron Wurf. L’Haute Route Pyrenees, la prova de cinc etapes de ciclisme, tindrà lloc del 4 al 8 de juliol amb sortida des d’Andorra la Vella. La primera etapa transcorrerà íntegrament per territori andorrà i tindrà 88 quilòmetres, 2.900 metres de desnivell positiu i els participants hauran de superar els tres ports més destacats del Principat: el d’Envalira, el port de Cabús i el coll d’Ordino. Una prova molt exigent amb un total de 555 quilòmetres i uns 14.400 metres de desnivell acumulats. Tancarà el calendari del festival l’Andorra Epic –l’Andorra MTB Classic-Pyrenees–, la cursa de bicicleta de muntanya que es disputa per equips en què els participants hauran d’afrontar quatre etapes, amb un total de 220 quilòmetres, 7.160 metres de desnivell positiu i 8.435 de negatiu.

tracking