curses de muntanya i resistència andorra multisport festival

Dos guanyadors a l'Ultra

Les curses de 105 km i la de 50 km donen el tret de sortida a la Trail 100 Andorra amb victòries de Tschumi i Dhiman i de Meier

La sortida a la plaça d'Ordino a les sis de la matinada d'ahir.CARLES ITURBE

La prova reina de la Trail 100 Andorra, l’Ultra de 105 quilòmetres, va registrar dos vencedors en una jornada asfixiant i duríssima. El suís Jean-Philippe Tschumi i el nord-americà Ben Dhiman es van imposar ex aequo a la primera distància de la Trail 100 Andorra UTMB, després de 13h36’38” de patiment i esforç. Els dos runners van travessar junts la línia de meta a la plaça Major d’Ordino i van finalitzar així una eterna travessa de 108 quilòmetres i 6.879 metres de desnivell acumulat, que van encetar a les 6.00 h del matí de dissabte i en què van participar 624 valents i valentes. El resident Pau Capell va entrar en tercer lloc marcant un crono de 13h49’50” i, al tancament de la present edició del Diari, les dones no havien arribat encara a la meta, ja que ho han pogut fer aquesta mateixa matinada.

La prova dels 50 quilòmetres també va deixar emocions fortes. Amb sortida a les 8.00 h, el canadenc Christian Meier (5h42’45”) i l’espanyola establerta a Girona Anya Tarasova (6h25’25”), que va culminar la cursa sent la vuitena en la classificació general, van ser els guanyadors. El traçat, de 51 quilòmetres i 3.623 metres de desnivell acumulat, arrencava també a Ordino i transitava per zones com els refugis del Pla de l’Estany, Comapedrosa, coll de la Botella i Sispony. El més ràpid va ser Meier, que, en declaracions a RTVA a la seva arribada, va explicar que volia “mostrar el seu millor nivell” perquè “sabia que estava en bona forma i els recorreguts més durs em van millor”. A més va reconèixer que estava “molt emocionat per la victòria” i que “mai havia competit a Andorra, tot i que havia vingut a entrenar-se diverses vegades quan feia bicicleta”. Per part seva, Tarasova, que va ser rebuda pels seus fills i el seu marit a l’arribada, va destacar, molt emocionada, que “la meva família és la meva motivació per aconseguir arribar a la meta al més aviat possible”. El canari Oswaldo Luis Medina amb un temps de 5h45’51” va ser segon i el català Marc Pinsach (5h51’03), tercer, van completar el podi. En categoria femenina, a banda del triomf de Tarasova, la suïssa Kathrin Goetz (6h53’42”) va acabar en el segon lloc i l’alemanya Lena Glasbrenner va ser tercera invertint 7h30’56” per realitzar els 50 km del traçat. La Trail 100 Andorra quedarà completada i enllestida en la segona jornada, la d’avui, amb les curses de 21 quilòmetres i la familiar de 7,5. Amb 1.228 dorsals a les proves de 105 i 50 i els més de 1.100 en les dues d’avui, la Trail 100 Andorra tindrà 2.400 participants, una xifra fantàstica i que l’organització va decidir limitar pel bé de la comoditat i la sostenibilitat.

Tres proves m és

La Trail 100 Andorra és la primera de les quatre proves que formen part de l’Andorra Multisport Festival. El proper cap de setmana, del 30 de juny al 2 de juliol, serà el torn de l’Ironman 70.3, la prova de tres disciplines amb 1,9 quilòmetres de natació, 90 quilòmetres amb bicicleta i 21 de cursa a peu. L’Haute Route Pyrenees, la prova de cinc etapes de ciclisme, tindrà lloc del 4 al 8 de juliol i amb sortida des d’Andorra la Vella. La primera etapa transcorrerà íntegrament per territori andorrà i tindrà 88 quilòmetres, 2.900 m de desnivell positiu, i els participants hauran de superar el port d’Envalira, Cabús i el Coll d’Ordino. Tanca el calendari del festival l’Andorra Epic, la cursa de bicicleta de muntanya que es disputa per equips i en què els participants afronten quatre etapes, 220 km i 7.160 m de desnivell acumulat.