Futbol

Amistós contra Espanya si 'La Roja' juga l'Eurocopa

En cas de classificació per a l’Eurocopa d’Alemanya del combinat espanyol, la selecció jugarà un amistós contra ‘la Roja’

El president de la FAF, Félix Álvarez, amb Alfonso Martín, vicepresident, i Rubiales al centre.RFEF

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La selecció absoluta jugarà un partit amistós contra Espanya el juny del 2024, sempre que el combinat de Luis de la Fuente es classifiqui per a l’Eurocopa de l’any vinent que s’ha de celebrar a Alemanya. Així ho va anunciar el president de l’RFEF (Reial Federació Espanyola de Futbol), Luis Rubiales, durant l’assemblea general de l’ens que es va celebrar ahir a la Ciutat del Futbol de Las Rozas, a Madrid. Una assemblea en què van ser presents el president de la Federació Andorrana de Futbol, Félix Álvarez, i el vicepresident, Alfonso Martín.

Els fonaments d’aquest futur partit amistós ja es van posar en la visita que Rubiales va realitzar al Principat el 29 d’abril passat, en què va obrir la porta a aquesta possibilitat, a més de visitar les instal·lacions d’entrenament de la Massana. El president de la federació espanyola, també, va exposar que no descartava l’opció que Andorra pogués esdevenir subseu en cas d’acabar organitzant el Mundial del 2030, juntament amb el Marroc i Portugal.

En la roda de premsa posterior a l’assemblea de l’RFEF, Rubiales va comentar que “si ens classifiquem per a la propera Eurocopa volem convidar Andorra a jugar un dels dos partits de preparació abans de disputar el torneig el mes de juny de l’any vinent”. Un oferiment que va agafar tothom de sorpresa, ja que ni els responsables de comunicació de la federació espanyola tenien constància de la decisió de Rubiales i l’staff tècnic d’escollir la selecció tricolor com a rival per a un amistós. La decisió, lògicament, és fruit de vàries converses i de la bona relació entre totes dues entitats, l’RFEF i la FAF, des de la visita de Rubiales al país, ara fa uns mesos, en què ja es van encetar futures sinergies.

Un sol precedent

El mandatari espanyol va tenir un lapsus durant la invitació formal i pública a la FAF, ja que va parlar de la possibilitat que Andorra i Espanya juguessin “el primer partit amistós de la història”. Poc després va rectificar i va recordar que, efectivament, les dues seleccions es van enfrontar a Getafe el 5 de juny del 2004, en un assaig de preparació de la selecció espanyola de cara a l’Eurocopa de Portugal, i que va finalitzar amb derrota tricolor per 4 a 0. Una selecció on l’únic supervivent és Ilde Lima, dirigida per David Rodrigo i amb futbolistes com Koldo, Justo Ruiz, Sonejee, Toni Lima, Escura o Juli Sánchez, es va enfrontar a l’Espanya de Casillas, Puyol, Helguera, Raúl, Albelda, Valerón o Morientes.

Assemblea de la FAF

Si ahir la federació espanyola va celebrar l’assemblea general ordinària en què, entre d’altres propostes, van anunciar el partit amistós davant Andorra, demà serà el torn de la FAF. L’ens presidit per Félix Álvarez ha citat els clubs en primera convocatòria (20.00 h) i en segona (20.30 h) a la cinquena planta de l’Art Hotel. Entre d’altres aspectes com el repàs habitual a l’estat de les entitats o de les infraestructures –conèixer l’evolució de l’estadi nou d’Encamp–, un dels temes a tractar i que més preocupen serà el dels impagaments i les possibles incompareixences dels equips. Tal com va avançar el Diari, la FAF té la intenció de dur a l’assemblea general una proposta per canviar la normativa i castigar més –reduir de tres a dos– el fet de no presentar-se als partits.

EL PRIMER DE LA HISTÒRIA A GETAFE

La selecció andorrana i l’espanyola ja es van enfrontar en un amistós disputat al Coliseum Alfonso Pérez de Getafe el 5 de juny del 2004 amb uns 15.000 espectadors a les grades. El partit, que va finalitzar amb triomf espa­nyol per 4 a 0, li va servir al combinat que llavors dirigia Iñaki Sáez com a assaig de preparació per a l’Eurocopa de Portugal d’aquell any. Andorra venia de jugar un altre amistós a Montpeller davant França (4-0) i el partit contra el combinat espanyol no va tenir més història que la resistència tricolor davant una Roja a mig gas. La crònica d’aquell dia del Diari, signada per Jaume Riera, assenyalava que “el combinat nacional aguanta bé la primera meitat, però a la segona no supera el major ritme dels espanyols “. De fet, el llavors seleccionador i actual director general de la FAF, David Rodrigo, va reconèixer que “la primera part ha estat sensacional” i que a la segona part “l’equip ha patit molt”. Morientes va fer el primer gol al minut 25, Baraja –de penal– va convertir el 2 a 0 fregant el descans i, a la represa, Espanya va arrodonir el marcador amb dues dianes més: de César Martín (65’) i Valerón (89’).

Òscar Sonejee i Carles Puyol, en un moment del partit.

tracking