La UE Sant Julià pot desaparèixer per l'elevat deute
L’elevat deute de prop de 200.000 euros complica la supervivència d’un equip que sembla anar cap a la desaparició
La UE Sant Julià es troba, un cop més, en una situació crítica i, si no canvia gaire la cosa, la històrica entitat laurediana està encaminada cap a la desaparició. La renúncia del fins ara president, Manuel Leitao, i tres directius més dimarts i, especialment, el deute econòmic, proper als 200.000 euros, fa que la continuïtat del club sigui pràcticament un miracle.
El conjunt lauredià va anar sumant diversos problemes al llarg de la temporada a causa dels impagaments als futbolistes, fet que va provocar dues incompareixences de l’equip. De fet, els futbolistes fins i tot van explicar abans de l’última jornada que tampoc disputarien l’últim duel, fet que comportaria l’expulsió de la UE Sant Julià de la lliga i la impossibilitat d’ascendir l’any següent, però després d’una reunió amb la directiva van arribar a un acord perquè el club els pagués tot el que hi havia pendent.
Des de l’entitat van explicar a aquest mitjà en diverses ocasions que el motiu per no satisfer les nòmines dels jugadors va ser per un inversor que havia d’arribar amb liquiditat. A més, des del club també es va carregar en el seu moment contra la Federació Andorrana de Futbol, acusant-la de “mala praxi de l’ens en el repartiment dels diners que provenen de la UEFA”, unes acusacions que la FAF ja va rebatre en el seu moment. De fet, des del club van reincidir al Diari amb aquest argument, i els dirigents van explicar que el motiu per renunciar va ser “pels problemes que estem tenint amb les decisions de la federació”.
En definitiva, però, el deute no es va acabar satisfent i l’entitat laurediana deu ara prop de 200.000 euros, una xifra que fa totalment inviable la continuïtat, i menys a la segona categoria del futbol nacional. Així doncs, un club històric del futbol del país amb dues lligues, sis copes i sis supercopes pot estar vivint les seves últimes hores.
Qui tampoc té gens clar el futur és la UE Engordany, immersa el curs passat en impagaments, i que va acabar baixant de categoria igual que els lauredians. En el cas dels blanc-i-negres, la viabilitat del club tampoc no està gens clara i és una incògnita si podrà seguir competint.
Segona divisió, en dubte
Més enllà de l’afectació directa de les possibles desaparicions i la mala imatge per al futbol del país, la situació de lauredians i escaldencs pot afectar directament la Lliga Unida, i és que la Segona Divisió del futbol nacional està ara mateix en l’aire de cara al curs vinent, ja que cap dels dos s’ha inscrit. De fet, l’únic equip no filial inscrit és La Massana, quan és obligatori que hi hagi un mínim de dos equips que puguin pujar.
UNA SITUACIÓ MASSA HABITUAL EN ELS ÚLTIMS ANYS AL FUTBOL NACIONAL
El de la UE Sant Julià o el de la UE Engordany no serà el primer cas, ni possiblement l’últim, d’un equip de futbol del país que acaba desapareixent per motius econòmics, si és que s’acaba confirmant properament el cas dels lauredians o el dels escaldencs. I és que tot i els esforços que està fent la Federació Andorrana de Futbol adaptant la normativa per evitar els impagaments o les incompareixences, és un assumpte cíclic al futbol nacional. Un dels casos més sonats dels últims anys va ser el del Lusitans, un club també històric del futbol nacional que va acabar desapareixent. Els vermelhos van baixar primer de Primera a Segona divisió per la mala gestió econòmica del futbol nacional, i una vegada a la segona categoria van acabar sent expulsats de la competició després de no presentar-se a tres partits, posant així el punt final a una trajectòria plena d’èxits. També durant les últimes temporades clubs com el Jenlai, que segueix sense competir, han tingut problemes econòmics, en una situació que cíclicament segueix apareixent dintre del futbol nacional.