justícia
Ultimàtum del Tribunal Constitucional a la Batllia en el cas d'Emili Puig
El Constitucional resol que l’exgerent de l’FC Andorra no ha tingut un judici de durada raonable després de deu anys sense avenços
El Tribunal Constitucional dona la raó a Emili Puig per la dilació indeguda del procediment i dona un any a la Batllia per resoldre el seu cas. El TC va donar la raó al recurs d’empara presentat per qui va ser gerent de l’FC Andorra i va sentenciar que s’ha vulnerat el seu dret a un judici de durada raonable, després que la causa contra ell faci molt que està aturada, des que va ser detingut ja fa més de deu anys.
Puig va ser detingut el maig del 2013 quan era gerent de l’entitat tricolor acusat d’un presumpte delicte major d’administració deslleial i d’un presumpte delicte major de falsejament de comptes socials, quan estava al capdavant del club. Aquestes actuacions van portar-lo a ser detingut i a estar empresonat durant dos mesos. Posteriorment, l’Alt Tribunal va decretar que la seva detenció havia estat il·legal i també va sentenciar que el seu empresonament no estava justificat amb els elements que havia argumentat la batlle per enviar-lo al centre penitenciari. Degut a la dilació que estava patint el procés, la defensa de Puig va presentar el mes de maig un recurs d’empara al TC, ja que el cas no havia tingut cap avenç en els últims deu anys, i és per això que va presentar un recurs d’empara perquè el Constitucional estudiés si hi havia una dilació indeguda del cas, i també pel perjudici que li provocava aquesta circumstància, ja que des que va sortir de la presó tampoc no ha pogut defensar la seva innocència durant aquests deu anys que la causa ha estat aturada.
De fet, a la sentència del TC amb data de 7 de setembre es “commina la Secció d’Instrucció Especialitzada 1 de la Batllia que adopti, en un termini màxim de sis mesos, prorrogable per decisió fonamentada en Dret per altres sis mesos, les mesures que estan en l’àmbit de les seves competències per fer cessar la vulneració d’aquest dret fonamental”. A més, a la part dispositiva de la sentència s’estableix que Puig té dret a ser indemnitzat “en la quantia que determini la jurisdicció ordinària mitjançant el procediment adient”. S’ha de tenir en compte que Puig va poder sortir de la presó després de pagar una fiança de 30.000 euros que no va ser retornada tot i que Puig va demanar-ho. Arran d’això, la sentència destaca que “la durada irraonable del procediment no només afecta els drets fonamentals a la jurisdicció i al procés degut de la part que demana l’empara, sinó que li causa evidents perjudicis econòmics”, i per últim clou que “aquest fet haurà de ser tingut en compte per la jurisdicció ordinària al moment de fixar l’import de la indemnització”, situació que fa entendre que la possible indemnització haurà de ser superior a la fiança.
Un cop coneguda la sentència, Emili Puig va manifestar en declaracions al Diari que “estem satisfets, és la tercera vegada que el Tribunal Constitucional ens dona la raó”, i va afegir que “és un pas més en la lluita que estem tenint els últims deu anys”. A més, qui va ser gerent de l’FC Andorra va assenyalar que “a partir d’ara hem de veure quins són els següents passos que fem”, i va cloure que una de les opcions és “demandar l’Estat”.