Esquí alpi

La Copa del Món ha suposat un retorn de 15 milions

Les finals de la Copa del Món de Soldeu han suposat per a Andorra un retorn econòmic de més de 14,9 milions d’euros

El director de les finals de la Copa del Món, David Hidalgo, durant la presentació.Eduard Comellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’organització de les finals de la Copa del Món de Soldeu, que es van celebrar del 13 al 19 de març, i la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) van fer una valoració molt positiva pel que fa als impactes –econòmic, mediàtic i de futur– que l’esdeveniment mundial va tenir al país. Segons les xifres presentades ahir, les finals han suposat per a Andorra un retorn econòmic de 15 milions d’euros i un impacte mediàtic a tot el món de 64,8 milions d’euros. A més, durant tota la setmana de competició es van registrar fins a 6.366 pernoctacions i un retorn mediàtic, pel que fa a espectadors que van seguir les curses, de 36 milions.

El director general del comitè organitzador de les finals, David Hidalgo, es va felicitar pels resultats i va destacar que un dels reptes de l’organització era “demostrar que l’esquí no tan sols són les curses, sinó també l’entreteniment i exhibir tot el que tenim previst fer l’any 2029”. A més va explicar que les finals del 2019 van marcar un abans i un després i que, amb l’edició d’aquest any, “hi ha una opinió compartida de reconeixement, admiració i respecte cap a Andorra”. Fins a 25.000 persones van viure les finals en directe, a les pistes, i gairebé 36,5 milions de teleespectadors de 23 països diferents, prop de dos milions més que en les anteriors finals del 2019. Pel que fa al retorn econòmic al país de 15 milions d’euros destaquem les 6.366 pernoctacions que van registrar els establiments hotelers que van apostar per l’esdeveniment. Durant la competició es van acreditar un total de 2.400 persones, entre les quals 447 professionals de la comunicació, 300 voluntaris, 173 atletes de 19 països i staff. L’impacte mediàtic ofereix dades notables, amb gairebé 65 milions –valor publicitari equivalent– a Andorra, Espanya, França, els Estats Units, el Regne Unit, Itàlia, Àustria i Suïssa. El ressò mediàtic als mitjans espanyols va ser de 10,1 milions, a França de 4,7 i als mitjans internacionals de 50 milions. Uns resultats globals que Hidalgo va qualificar de “molt bons” i d’una excel·lent carta de presentació de cara a la feina que s’està duent a terme per acollir el Mundial del 2029. En aquest sentit, i davant la recent reunió amb la FIS a Zuric, on es va mostrar “impressionada” per la candidatura andorrana, el director general del comitè organitzador va indicar que “les sensacions són molt positives perquè els que realment hi entenen et valoren positivament. Ara, la feina que ens queda és per al mes de juny de l’any vinent, que tot aquest corrent d’opinió, que tenim una candidatura molt seriosa, arribi a les 21 persones que han de prémer el botó i votar”.

COPA DEL MÓN 25-26

L’estació de Grandvalira acollirà, per primer cop, la prova que apugi el teló del curs 2025-2026 i Hidalgo va exposar que “organitzar una Copa del Món cada any és complex, tant en l’àmbit logístic com econòmic, però la idea és poder-ne fer més, cada dos o tres anys”. Per part seva, el gerent de la FAE, Carles Visa, va destacar que, en l’àmbit esportiu “la nostra missió és continuar posicionant l’esquí andorrà i que Joan Verdú comenci aquesta temporada a Sölden entre els millors corredors del món”.

PRETEMPORADA

Visa va comentar que la pretemporada “de moment està anant bé, tot i que això no vol dir que no haguem tingut algun contratemps”. En aquest sentit, apareix la figura de Cande Moreno, que ha de canviar d’entrenador, ja que el fins ara tècnic, Dejan Poljansek, ha de deixar les seves funcions. Visa va subratllar que l’esquiadora andorrana seguirà treballant amb l’equip de França com fins ara i que “també tindrà un nou referent a nivell tècnic”. Un nou entrenador que la FAE ja té lligat i tancat a falta de la confirmació oficial. El gerent va destacar també que “la majoria de la resta d’equips han tornat tots i ara en breu tornaran alguns a sortir. Continuem en aquest període de preparació que ens farà arribar fins al final del mes de novembre, a excepció del Joan [Verdú], que ja participarà en la primera Copa del Món a final d’octubre. Va tornar de Nova Zelanda després de cinc setmanes fantàstiques, amb bon treball i bones condicions”.

tracking