Reportatge

Esprint olímpic

Amb Mònica Doria com a única classificada, els esportistes del país aprofiten les opcions per ser a París 2024, amb Carabaña com a principal opció per endur-se el bitllet.

Mònica Doria, en una competició d'aquesta temporada.SEGRE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

París serà l’epicentre de l’esport mundial en poc més de 200 dies amb els Jocs Olímpics que celebrarà la capital francesa entre el 26 de juliol i l’11 d’agost, on Andorra, com sempre des de Montreal 1976, hi estarà representada, i més en uns jocs de casa, com ho van ser en el seu moment els de Barcelona 1992. Amb Mònica Doria, de moment, com a una classificada per mèrits propis per a la cita parisenca, els esportistes del país aprofiten les opcions al màxim per aconseguir el bitllet olímpic, amb Nahuel Carabaña, a hores d’ara, com al millor posicionat per obtenir-lo més enllà de les invitacions o les places d’universalitat que puguin arribar posteriorment.

Mònica Doria disputarà els segons Jocs Olímpics després d’haver obtingut la classificació de manera magnífica a Londres, on va ser sisena a la competició de canoa del Campionat del Món, guanyant-se així el bitllet per a París. A la capital francesa, Doria disputarà tres competicions, i és que més enllà de les habituals de canoa i caiac, la palista s’estrenarà també en caiac cros, competició que debutarà en uns Jocs Olímpics, i on Doria ja ha aconseguit medalles en el circuit de la Copa del Món. Després de quedar-se a les portes de la final a Tòquio 2020, l’objectiu que persegueix Doria és aconseguir el primer diploma olímpic de la història del país.

Més enllà de Doria, els esportistes del país aprofiten les seves opcions per classificar-se per a París, i a hores d’ara, el millor posicionat per ser-hi per mèrits propis és Nahuel Carabaña. De fet, si el període de classificació acabés avui, l’atleta estaria a la línia de sortida de la prova olímpica dels 3.000 metres obstacles. En total hi ha 36 places per aquesta distància, amb un màxim de 3 per a cada país. La mínima marcada per la federació internacional és de 8’15”00, i Carabaña està lluny amb una millor marca de 8’21”76, però a més de la mínima, París 2024 repartirà també places en funció de la classificació del rànquing mundial. A hores d’ara, hi ha 13 atletes que han aconseguit la mínima, i això vol dir que les 23 places restants es repartirien pel rànquing (el número pot variar si més corredors aconsegueixen la mínima), i Carabaña estaria entre aquests 23 atletes. De moment seria el 15è competidor a classificar-se per rànquing, i tindria vuit competidors encara al darrere, en un període de qualificació que es tanca el 30 de juny. Qui tindrà més complicat repetir la participació de Tòquio 2020 és Pol Moya, lluny de les mínimes en els 800 i els 1.500, i que no podria tenir invitació en cas que Carabaña es classifiqués.

Complicada també serà la presència de la natació, almenys amb mínimes, tot i que s’haurà de veure si el COA decideix aprofitar les places d’universalitat que corresponen (una per noi i una per noia), o les acaba desestimant com ja va passar a Tòquio 2020, generant una dura polèmica amb la federació. Per últim, entre la resta d’esportites, una de les que volen aprofitar les seves opcions és Naiara Liñan, que disputarà al març el Preolímpic europeu a Bulgària, a la recerca d’una de les dues places de finalista que garanteixen la presència a París.

Carabaña, al centre, al passat Mundial.

tracking