CANDIDATURA
El Campionat del Món d'esquí del 2029 aportaria un retorn d'uns 30 milions d'euros
La celebració del Mundial del 2029 aportaria a Andorra ingressos directes equivalents a l’1% del PIB
La celebració del Campionat del Món d’esquí alpí del 2029 aportaria a Andorra un retorn econòmic directe d’uns 30 o 35 milions d’euros, el que suposa un 1% del PIB (producte interior brut), en un esdeveniment que no tindria cap cost públic, ja que els 48,9 milions d’euros que costaria l’esdeveniment, segons el pressupost de la candidatura, estarien totalment costejats per la FIS a través dels drets televisius i de màrqueting. Així van confirmar-ho el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, i el director general de la candidatura d’Andorra 2029, David Hidalgo, en una compareixença davant de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports i de la comissió legislativa d’Economia del Consell General.
Alcobé va recordar davant dels consellers generals que “és un esdeveniment que tindrà un cost zero per al país perquè es finança amb l’aportació de la FIS en drets de televisió i màrqueting”, a més d’afegir que “l’impacte econòmic és espectacular en el major sentit de la paraula, perquè si aconseguim acollir el Mundial, tindria un impacte directe de l’1% del PIB”. En aquest sentit, la candidatura treballa amb una previsió de 100.000 visitants durant els 30 dies que duren els Campionts del Món, i que es puguin superar les 50.000 nits d’hotel al llarg de l’esdeveniment entre els més de 750 esquiadors de 70 països, a més dels seus equips i els més de 1.000 periodistes que arrossega una cita com aquesta. El pressupost amb què treballa la candidatura és de 48.947.000 euros, amb el concepte d’organització general com el més elevat amb 7 milions, seguits per l’allotjament amb 5 milions, l’organització esportiva amb 3,9 milions i els 3,6 milions de l’Ski Festival, les activitats paral·leles al voltant de la prova.
La candidatura enceta ara el tram final abans de saber si Andorra serà o no la seu del Mundial, en una cita que enguany es farà el 4 de juny a Reykjavík (Islàndia). I en aquest tram final, tal com va explicar David Hidalgo, els propers passos seran “les accions de comunicació i fer una mica de lobby, perquè hi ha 21 persones que han de prémer el botó”, i va admetre que “hi estem treballant amb el ministeri d’Exteriors, els ambaixadors, els patrocinadors, i fins i tot el Comitè Olímpic perquè tothom provi d’arribar als membres de la FIS”.
Un cop acabada la compareixença d’Alcobé i d’Hidalgo, l’arc parlamentari va mostrar el seu suport unànime a la candidatura i a la possibilitat que el país aculli un Campionat del Món d’esquí, tot i que els respresentants públics van mostrar alguns dels seus neguits respecte a la possible seu mundialista. En primer terme, la consellera d’Andorra Endavant, Carine Montaner, va posar èmfasi en la mobilitat, i va demanar que es faci el màxim possible perquè es garantís una mobilitat fluida arreu del país durant els 15 dies de la cita, i Hidalgo va respondre que “aquest pot ser un dels nostres punts dèbils, però tenim anys per preparar-nos”.
Per la seva banda, el conseller de Concòrdia, Pol Bartolomé, va qüestionar a Hidalgo com pot afectar a la candidatura la variabilitat de la neu, i va mostrar-se taxatiu assegurant que “si els Mundials fossin al desembre ni ens hauríem presentat perquè no podem garantir la neu, però al febrer normalment hi arribem en bones condicions”.
PREPARANT LA COPA DEL MÓN
Hidalgo va referir-se també a la Copa del Món, que arribarà el 10 i 11 de febrer a Soldeu amb un eslàlom i un gegant femení, i va assenyalar que “ara ens queda feina de màquina i ja veurem després si s’ha d’injectar, de regar, o què s’ha de fer”, i va agregar que “a dia d’avui tenim la pista preparada, d’aquí a un mes ja ho veurem, perquè amb la meteorologia no se sap, però segur que hi arribarem en bones condicions”.