Futbol

El cas de la Supercopa d'Espanya esquitxa l'FC Andorra

Les autoritats espanyoles asseguren que el club va ingressar quatre milions pocs dies després que l’empresa de Piqué rebés una comissió

Gerard Piqué, a l'Estadi Nacional, abans de la recent victòria contra el Mirandés.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cas Supercopa, en què s’investiga el trasllat de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita per part de Luis Rubiales, expresident de l’RFEF (Reial Federació Espanyola de Futbol), i l’empresa Kosmos, com a intermediària, propietat de Gerard Piqué, podria esquitxar l’FC Andorra. I és que un informe de l’UCO (unitat central operativa) de la guàrdia civil espanyola assegura que un compte bancari de l’FC Andorra va rebre 4.036.300 euros procedents de Kosmos Football entre el 17 de juny del 2019 i el 3 de març del 22, pocs dies després que SELA abonés a aquesta última societat presumptes comissions per traslladar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita, una xifra que les autoritats policials del país veí xifren en uns 12 milions d’euros (quatre per any). Així es desprèn del sumari de l’operació Brody (com s’anomena oficialment) al qual ha tingut accés el Diari, i on les autoritats judicials espanyoles, a instàncies de la guàrdia civil i la Fiscalia, van enviar una comissió rogatòria a Andorra per rastrejar i investigar comptes vinculats amb Piqué per “comprovar la possibilitat que hagin estat dons econòmics” cap a Rubiales o membres de la Federació Espanyola per part de Kosmos o l’exfutbolista blaugrana, “a conseqüència de la negociació per a la celebració de la Supercopa d’Espanya de futbol”.

El 9 de març del 2023, el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Juan Carlos León, va enviar al president del Tribunal de Batlles, David Moynat, una carta per informar d’una comissió rogatòria de la jutgessa espanyola Delia Rodrigo, petició d’informació internacional que el responsable de la secció d’instrucció 5 de la Batllia, Eduard Canut, va admetre parcialment a tràmit “amb relació al delicte d’administració deslleial”, alhora que va demanar una ampliació d’informació als jutjats espanyols per saber si “l’RFEF és una entitat privada o pública”. La voluntat de les autoritats espanyoles era la de conèixer els moviments del compte bancari de l’FC Andorra, demanant a MoraBanc que aportés “un extracte de moviments amb detall, així com justificants de les sortides de fons”, a més del “contracte d’obertura del compte, identificant-ne els titulars”.

A més d’aquest compte, la jutgessa investiga altres moviments entre Kosmos i el Principat. A més dels ingressos rebuts per l’FC Andorra mencionats anteriorment, hi ha una altra transferència per part de Kosmos Football del 29 de desembre del 2022 per concepte de 196.000 euros, “dos dies després d’haver rebut un pagament de l’Aràbia Saudita per valor de 800.000 euros”, uns diners que, segons l’informe, “haurien estat principalment per cobrir part o tot el descobert del compte, i fer front al pagament de nòmines i altres despeses pròpies de l’activitat”. Per últim, a la investigació consten dos moviments més, un ingrés amb origen a Andorra de 12 milions a la societat Kerad Holding, propietat també de Gerard Piqué, que ell mateix hauria ordenat, i un altre a aquesta mateixa empresa, en aquest cas de dos milions d’euros, tots dos amb el concepte d’“ampliació de capital”.

Piqué i Kosmos no estan imputats en aquest cas, però Miguel Galán, president de l’Associació Transparència i Democràcia en l’esport, l’entitat que va denunciar Rubiales i Piqué per endur-se la Supercopa a l’Aràbia, va assegurar a El Desmarque que Piqué “és igual o pitjor que Rubiales”, a més de considerar-lo culpable.

COSTA ASSEGURA QUE L'AFER NO ELS AFECTA

El nou tècnic de l’FC Andorra, Ferran Costa, va subratllar abans del viatge a Elda que els temes extraesportius no afecten ni el vestidor ni l’staff: “Som professionals i ens centrem en el que passa al camp. Ens dediquem a entrenar i els jugadors a jugar, i tenim un repte tan maco i emocionant que no tenim temps per pensar en res més.”

tracking