OLIMPISME
Les federacions esperen més proximitat del COA
Xavier Espot Miró, el més que segur relleu de Jaume Martí a la presidència del Comitè Olímpic Andorrà (COA), segueix treballant entre bambolines i en l’àmbit intern i, tal com va explicar el Diari fa un mes, exerceix des de fa gairebé un any de màxim mandatari in pectore de l’ens olímpic. En aquests moviments i converses per aplanar el camí i recollir el testimoni de Jaume Martí el pròxim 1 d’octubre, dia de les eleccions, Espot Miró va recollint les impressions dels responsables federatius i té sobre la taula un punt que destaca per sobre de tots: la transparència, el diàleg, la proximitat i l’empatia, punts febles que, asseguren, mostrava Martí –sobretot– en la darrera legislatura.
“M’agradaria que s’iniciés una etapa amb més transparència en la gestió dels recursos econòmics”
“Les relacions entre entitats han de ser més properes i el COA té part de responsabilitat”
“[Espot] Pot ser el president que necessitem i se’l veu molt il·lusionat i amb moltes ganes”
En aquest sentit, el president de la FAN, Joan Clotet, desitja que el nou president “sigui bo per a totes les federacions, sense amiguismes, que tingui ganes de treballar i que aprofiti les moltes ajudes que ofereix el COI”. Clotet afegeix que “m’agradaria que s’iniciés una etapa més dialogant i amb més transparència en la gestió dels recursos econòmics del COA”. Xavier Folguera, màxim mandatari de la Federació Andorrana de Voleibol (FAV), reconeix que “al nou president [Espot] se’l veu amb moltes ganes i il·lusió, molt involucrat, i pot ser el president que necessitem. A veure de qui s’envolta”. Folguera espera que Espot “estigui molt més a prop de les federacions, que és el que volem, i segur que ho farà molt bé”. El gerent de la FAE, Carles Visa, mantenia un discurs molt semblant, posant l’accent en la necessitat de mantenir una entesa amb el nou mandatari olímpic. Visa, que algun cop ja havia reivindicat més col·laboració amb les federacions, subratlla que “ells [el COA] són els encarregats de portar els corredors a les cites olímpiques i es necessita una mica de treball en cooperació, en col·laboració amb les federacions. D’aquesta manera, segurament, prepararem millor els atletes, arribarem millor i tindrem millors resultats, oi?”. Visa apunta que “les relacions entre entitats han de ser molt més properes i penso que, en aquest sentit, al Comitè Olímpic hi ha una part de responsabilitat”. El president de la Federació Andorrana de Boxa, Bruno Modesto, comenta que al nou president “li demanaríem tenir una relació una mica més estreta, amb més reunions que amb l’anterior president, que era una mica tot més distant i ens agradaria que tot fos més fluid. Abans era tot bastant més llunyà i més fred i ens agradaria poder tenir un apropament”. Per part seva, l’encara president de la Federació de Ciclisme, Gerard Riart, només demanaria al nou mandatari “poder collar més per tenir més ciclistes als Jocs dels Petits Estats i, a més, sent a Andorra, però per la resta m’agradaria certa continuïtat perquè a nosaltres ens ha anat molt bé”. D’altra banda, la gestió econòmica del COA és un aspecte en constant debat i amb el qual als responsables de les federacions els costa molt mullar-se públicament. Tot i això, els presidents reconeixen que el COA presenta els comptes als membres de l’assemblea, els estudien i els discuteixen, però que es rep un resum dels números sis mesos després.
“Al nou president li demanaria una relació més estreta. Abans era més freda i llunyana”
“Només demanaria poder collar més per tenir més ciclistes als Jocs dels Petits Estats d’Andorra”
TORNA ALBERT COMA
D’altra banda, en les converses mantingudes per formar la nova comissió permanent, de manera provisional i a falta de ratificar-lo el dia de les eleccions, s’ha acordat el retorn al COA de l’expresident de la FAE Albert Coma. Així, Coma, vicepresident del Comitè Olímpic fins a la darrera legislatura, tornarà a recuperar, quatre anys després, el mateix càrrec que ocupava.