OLIMPISME

El COA rep subvenció tot i tenir prop d’un milió en una ‘caixa B’

El Comitè Olímpic Andorrà gestiona, des de fa molts anys, una comptabilitat paral·lela

La seu del comitè. A la foto petita, Mariona González, filla de la ministra Bonell, i Descarrega.

Foto: Fernando Galindo

La seu del comitè. A la foto petita, l'ambaixadora Eva Descarrega, la ministra Mònica Bonell, i la seva filla, Maria González Foto: Fernando GalindoFernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) disposa d’una comptabilitat paral·lela des de fa molts anys, una caixa B que recull una gens menyspreable xifra de prop del milió d’euros. Uns diners que es tenen a l’ens com a fons reservat per a emergències, uns calés que no s’acostumen a tocar en cap concepte, ni asseguren que es va fer per la pandèmia tot i les necessitats econòmiques existents. Tot i l’estalvi important, i no gaire moral, d’una quantitat d’aquesta mena, el COA segueix rebent religiosament les seves subvencions i les ajudes pertinents per part del Govern. Sense anar més lluny, pels recents Jocs Olímpics de París el comitè tenia pressupostats uns ingressos de més de 40.000 euros, repartits en dos conceptes: 5.680 euros de Solidaritat Olímpica i una aportació de 34.737 euros de l’executiu. En l’apartat de despeses pressupostades per a la cita parisenca, el COA va reflectir exactament la mateixa quantitat, amb conceptes estranys com la despesa de 1.500 euros en pins o els 5.000 de reservats per a despeses i representació del cap de missió, amb “varis” i “dinning extra”. A més, Govern va aportar en total 78.100 euros al COA durant aquest any en concepte d’“esdeveniments internacionals”. Però més enllà de tot això, el COA disposa d’un pis en propietat –asseguren que pagat amb diners provinents de la caixa B– i de dues places de pàrquing al mateix edifici de la seu de l’organisme. Va ser el periodista Gabriel Fernàndez, al programa Avui serà un bon dia, d’RNA, qui va destapar la capsa dels trons pel que fa al modus operandi o a la forma del COA de gestionar certs privilegis que, recentment als Jocs Olímpics de París, han quedat al descobert.

Façana de la seu del Comitè Olímpic Andorrà (COA), a l’avinguda Tarragona.

Foto: Fernando Galindo

Façana de la seu del Comitè Olímpic Andorrà (COA), a l’avinguda Tarragona. Foto: Fernando GalindoFernando Galindo

ELS ‘FILLS’ OLÍMPICS

La presència a París dels fills del cap de missió, Jordi Orteu, i del president del COA, Jaume Martí, no deixa de ser poc ètica, tot i la legalitat d’aprofitar les dues places de convidat que proporciona el Comitè Internacional. El que no sembla gaire normal i ha estat una de les puntes de l’iceberg és el fet que el fill d’Orteu no tan sols es passegés amb la roba oficial del COA i amb l’acreditació, sinó que també pernoctés a la vila olímpica, lloc de cohabitatge sagrat i circumscrit exclusivament als membres de la delegació. A més, la filla de la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, també va assistir acreditada a la cerimònia de cloenda dels Jocs Olímpics, a París. Tot plegat sembla més sagnant quan el COA, a la seva representant de la Federació d’Atletisme a la comissió, Anna Achón, li va transmetre la impossibilitat de veure en directe la cursa de Nahuel Carabaña i va ser convidada a comprar la seva localitat per fer-ho.

tracking