POLÍTICA ESPORTIVA

El torn del futbol, natació, judo i bàsquet

El Govern engega a l’octubre la prova pilot de l’esport-estudi amb 26 joves de quatre disciplines diferents

Bardina, Baró, Bonell i Cabanes durant la presentació ahir del nou projecte esport-estudi.

Bardina, Baró, Bonell i Cabanes durant la presentació ahir del nou projecte esport-estudi.SFG

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern posarà en marxa aquest mes d’octubre una prova pilot del programa esport-estudi amb un total de 26 joves esportistes del país, en un inici del projecte que se circumscriurà només a l’Escola andorrana, tot i que en el futur hi haurà la possibilitat d’ampliar-lo a d’altres sistemes educatius. Es tracta d’una vella reivindicació de les diferents federacions esportives del país, enmirallant-se en l’esquí-estudi, un programa que va arrencar el 2008 pel qual des de llavors han passat uns 250 esquiadors, amb noms com ara Joan Verdú, Irineu Esteve, Cande Moreno, Gina del Rio o Carola Vila. Al contrari del que passa amb l’esquí-estudi, que està reservat per al batxillerat, en el cas de l’esport-estudi anirà destinat a joves de segona ensenyança (d’entre 12 i 16 anys), amb el primer cicle per als practicants d’esports col·lectius i tots dos cicles per als d’esports individuals. Des de l’executiu van voler valorar aquesta iniciativa i la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, va assenyalar que “no tan sols es tracta d’un compromís polític, sinó que era una demanda de les federacions i dels joves del país que ara hem materialitzat amb aquest projecte que s’adapta a la realitat andorrana”, mentre que el titular de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, va assenyalar que “des d’Educació som conscients que cada cop més el talent esportiu i la necessitat de tenir un compromís acadèmic s’entrecreuen i es troben, i hem d’evitar que entrin en conflicte i fer que siguin complementaris i que un potenciï l’altre”.

Responsables de federacions escoltant la presentació de l’esport-estudi per part del Govern.

Responsables de federacions escoltant la presentació de l’esport-estudi per part del Govern.SFGA / J.A. Viladot

“Cada cop més el talent esportiu i la necessitat d’un compromís acadèmic s’entrecreuen”Ladislau Baró, Ministre d'Educació

“No tan sols és un compromís polític, sinó que era una demanda de les federacions”Mònica Bonell, Ministra de Cultura i Esports

En l’àmbit pràctic, l’aplicació de l’esport-estudi suposarà que aquests 26 esportistes puguin entrar una hora més tard a classe (9.30 hores) els dimarts i els dijous, i durant aquesta hora hauran d’estar entrenant amb les corresponents federacions, que seran les encarregades de dur després els joves als centres educatius de segona ensenyança de Santa Coloma, Ordino i la Massana. A canvi d’aquestes dues hores, els alumnes en qüestió quedaran exempts de cursar la matèria d’educació física i rebran una A a la qualificació, perquè “s’entendrà que tenen assolida la competència”, segons va explicar el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina. Els esportistes recuperaran posteriorment les dues hores en qüestió en altres hores de la franja educativa i hi haurà un pla de treball individualitzat per a cada alumne. El ministeri d’Educació inclourà al decret de prevenció i tractament de l’absentisme escolar el supòsit d’absència dels integrants del programa d’esport-estudi, i com que aquest decret s’ha d’aplicar a les escoles dels tres sistemes educatius, això “deixa la porta oberta que en un futur altres sistemes educatius del país s’hi puguin sumar”, va indicar Bardina. A més, els joves hauran de signar un contracte amb l’escola i les famílies per establir un compromís de compliment de diversos factors.

“Hi ha la porta oberta que en un futur altres sistemes educatius s’hi puguin sumar”Josep Anton Bardina, Secretari d’Estat d’Educació

“Hem de ser empàtics amb els pares perquè afecta els alumnes i hi haurà un seguiment precís”Alain Cabanes, Secretari d’Estat d’Esports

Els criteris de selecció per a aquesta prova pilot, més enllà de l’edat, seran que els esportistes en qüestió realitzin entre quatre i cinc entrenaments setmanals a les tardes, que la federació tingui capacitat organitzativa per realitzar les sessions al matí i després portar-los a l’escola, i també el nivell esportiu. Així doncs, els 26 integrants de l’esport-estudi seran cinc nedadors, cinc judokes, tres jugadors de bàsquet i 13 de futbol. El secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, va voler tranquil·litzar els pares perquè “hem de ser empàtics amb ells perquè afecta directament els alumnes, i per això hi haurà un seguiment precís”.

A final de curs hi haurà reunions entre les parts per valorar possibles ampliacions de centres o del nombre de participants.

ESPORT-ESTUDI

26 PARTICIPANTS

A la prova pilot hi haurà en total cinc nedadors, cinc judokes, tres jugadors de bàsquet i tretze jugadors de futbol.

2 HORES A LA SETMANA

Els dimarts i els dijous els alumnes entraran una hora més tard (9.30 hores) i estaran exempts de fer la matèria d’educació física.

TÈCNICS FEDERATIUS

Els joves entrenaran al matí amb responsables de les federacions, que seran els encarregats de dur-los després al centre educatiu.

PLA INDIVIDUALITZAT

Recuperaran les classes en horari lectiu o durant l’assignatura d’educació física i cada alumne tindrà un pla i seguiment individual.

tracking