REPORTATGE
Una lliga poc nacional
La competició de la regularitat del país és el torneig de màxima categoria de tota Europa en què més minuts disputen els futbolistes estrangers, amb un 80%.
La Lliga Multisegur Assegurances és la competició domèstica de la màxima categoria d’entre les 54 que hi ha a Europa (Liechtenstein no compta amb lliga pròpia) amb menys presència dels jugadors patris. Així es desprèn d’un informe de la UEFA (The European Club Talent and Competition Landscape), on s’indica que de la totalitat de minuts que es juguen a la lliga nacional, una grandíssima majoria els disputen futbolistes que no són nascuts al país, el 80%, una xifra que dobla a la mitjana de les 54 lligues europees, on el nombre és del 41,62%.
Segons aquestes dades (corresponen a la temporada 2023-2024), Andorra supera a Xipre (76%) i Grècia (70%), que completen aquest podi de minuts disputats per futbolistes estrangers. A continuació hi ha San Marino, que podria agafar-se com a referència per comparar-lo amb Andorra, on els futbolistes estrangers disputen un 67% dels minuts, i la gran sorpresa és al cinquè lloc amb Anglaterra i un 64%. Pel que fa a altres lligues de països petits, Luxemburg (63%), Malta (61%) o Gibraltar (58%) estan a la part alta de la classificació, mentre que Kosovo (28%), Illes Fèroe (27%), Islàndia (16%) i Montenegro (15%) ocupen la part baixa. Per últim, i amb relació a les grans lligues, a Espanya els futbolistes estrangers disputen el 33% dels minuts, a França el 44%, a Alemanya el 48% i a Itàlia el 57%.
Andorra ja liderava a la passada edició de l’informe aquesta mateixa classificació, tot i que a les dades corresponents a la temporada 2022-2023, el percentatge de minuts disputats per futbolistes estrangers era encara més gran, d’un 85%, i això suposa un 5% més que a la darrera edició de l’estudi de la UEFA. De fet, aquesta circumstància va repetint-se al llarg dels últims anys, tal com ha vingut alertant l’AFA (Associació de Futbolistes Andorrans). Segons les dades de l’associació, en els 14 partits que els clubs del país van disputar aquest estiu de competició europea, només van participar-hi cinc futbolistes nascuts a Andorra.
77% D’ESTRANGERS
Segons les dades del portal especialitzat Transfermarkt, l’actual edició de la Lliga Multisegur Assegurances compta amb 188 futbolistes estrangers dels 243 jugadors que estan registrats, el que suposa un 77,36% del total. Segons aquestes xifres, l’equip amb més jugadors de fora del país és l’Inter Escaldes (24 de 27), seguit per l’UE Santa Coloma i l’FC Ordino, tots dos amb 22. A més, L’Atlètic Escaldes compta amb 21 jugadors de fora del país de 24 disponibles, i el Rangers en té 19 de 21. A la part baixa, l’FC Pas de la Casa, el Penya Encarnada d’Andorra i l’FS La Massana en tenen 18, mentre que l’FC Santa Coloma 17 de 22, i l’Esperança és l’entitat amb menys jugadors de fora, 9 de 26.
Les xifres de futbolistes estrangers de la temporada actual mantenen una progressió estable respecte a les temporades anteriors. Al curs 2023-2024 hi havia 302 jugadors de fora del país dels 387 futbolistes totals (78,04%), mentre que a la campanya 2022-2023 la xifra va ser de 238 estrangers de 298 totals (79,86%), amb un nombre absolut més baix perquè aquella lliga va ser l’última amb vuit equips abans de fer l’ampliació als deu actuals.
12 DE 23
La majoria de futbolistes de la selecció nacional sí que juguen al país. A l’última convocatòria de Koldo Álvarez de Eulate per als duels contra Moldàvia i San Marino, 12 dels 23 futbolistes que van anar amb l’equip nacional sí que militen a la competició domèstica, mentre que 11 ho fan fora. Josep Gomes, Xisco, Dacu, De Pablos, Christian García, Marc García, Moi San Nicolás, Luis Blanco, Marc Pujol, Joao Teixeira, Àlex Martínez i Aaron Albuquerque juguen la competició nacional, mentre que els 11 futbolistes restants militen lluny del país.