OLIMPISME

Sense mínimes del COA per als Jocs dels Petits Estats

Quan falten sis mesos per a Andorra 2025, el COA encara no ha fet públics els resultats marcats per als esportistes

Un instant de la darrera assemblea general del COA, amb el nomenament d’Espot Miró.

Un instant de la darrera assemblea general del COA, amb el nomenament d’Espot Miró.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) no ha fet públiques encara les marques mínimes exigides per poder competir als Jocs dels Petits Estats, que se celebraran al país la setmana del 26 al 31 de maig de l’any vinent. A falta només de sis mesos per a la gran cita, algunes federacions no tenen coneixement de manera oficial i definitiva dels requisits que han de complir els esportistes per estar presents als Jocs, tot i que la majoria ja fa setmanes que treballa amb supòsits. Així, el comitè tècnic del COA, encapçalat per Jaume Tomàs, es va posar en contacte amb les diferents federacions per demanar una proposta de mínimes per tal de posar fil a l’agulla, unes marques que són orientatives i com a referència a cada federació però que, evidentment, necessiten el vistiplau definitiu del Comitè Olímpic. Una aprovació que, en la majoria de casos, encara no ha arribat, tot i que algunes fonts consultades asseguren que el COA té previst publicar les esmentades mínimes durant la setmana vinent.

En qualsevol cas, hi ha països participants als Jocs dels Petits Estats que competiran a Andorra, com ara Malta o Islàndia, que ja han publicat –i fa temps– els requisits i les seves mínimes per a totes les disciplines. El retard del COA a fer-ho públic pot obrir la porta a algunes especulacions, com ara el fet que es vulgui retallar la llista andorrana de participants en la cita per motius econòmics, en cas que el pressupost s’hagi disparat. El que sembla clar és que cada federació ha d’aplicar el seu criteri a l’hora d’elaborar la nòmina d’esportistes i que, posteriorment, el COA ha de validar aquesta proposta i fer-la pública. És el cas de la FAN, que aquesta setmana va reconèixer treballar amb una long list de 15 nedadors –12 nois i tres noies– més quatre d’artística, però el director tècnic de la federació, Alfonso Maltrana, va deixar entreveure que podria variar. També és el cas de la gimnàstica rítmica, on Berta Miquel sembla tenir la plaça assegurada i les júniors Aina Díaz, Lia Puigdemassa i Noa Lepoix es troben a una llista que encara ha de validar el COA, així com l’atletisme, que ha inclòs, lògicament, pesos pesants com Nahuel Carabaña i altres esportistes destacats i està treballant amb el Comitè Olímpic per acabar de tancar les mínimes. En la disciplina de tennis, la mínima se situarà –tot i que no és oficial, evidentment– en el Top 600 i Vicky Jiménez Kasintseva serà la cap visible de la delegació andorrana, així com en tennis de taula, que Oriol Martínez serà un dels esportistes fixos. Els esports col·lectius són figues d’un altre paner i el voleibol té garantida la presència de quatre equips –dos masculins i dos femenins–, per a pista i per a vòlei platja, i també el bàsquet 3x3 i el rugbi de set on, en principi, competiran els isards i les grandalles.

La publicació de les mínimes per participar als Jocs dels Petits Estats per part del COA no deixa de ser un formalisme però, evidentment, moltes federacions segueixen en espera –alguna no coneix encara quines són les seves mínimes– de rebre l’OK definitiu per saber de quants esportistes podran disposar per lluitar per les medalles. El criteri esportiu és el principal argument per elaborar les llistes definitives i s’està estudiant de manera detallada per garantir la presència del màxim d’andorrans a les finals de cada disciplina.

LES 20 MEDALLES RECOLLIDES ALS JOCS DE MALTA 2023 COM A PUNT DE PARTIDA

La darrera participació d’Andorra als Jocs dels Petits Estats, Malta 2023, va deixar un botí de 20 medalles per a la delegació tricolor –cinc ors, sis plates i nou bronzes–, dues més que a Montenegro 2019. Una xifra molt notable, la de 20, però que semblaria insuficient de cara a la cita andorrana, la 20a edició dels Jocs dels Petits Estats. El registre de Malta –on van competir 66 esportistes del país– pot significar un punt de partida, ja que el gran repte de la delegació tricolor serà, fins i tot, superar les 25 medalles dels Jocs dels Petits Estats d’Andorra de fa ja 19 anys. Per obrir boca, la natació es va penjar sis medalles a Malta i Alfonso Maltrana ja ha deixat clar que l’objectiu és superar aquesta xifra a Andorra, a banda d’estar presents en el màxim nombre de finals possible. Un desig i una il·lusió que, ben segur, signaran tots els esportistes del país.
tracking