OLIMPISME

El Comitè Olímpic reparteix 280.000 euros entre els atletes

L’entitat va tancar el 2023 amb unes pèrdues econòmiques de 35.662 euros abans d’impostos

Xavier Espot Miró.

Xavier Espot Miró.Fernando Galindo

Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) destina anualment 294.750 dòlars (280.821,08 euros a la conversió) als atletes i a l’esport del país amb els diversos programes que venen subvencionats per part d’instàncies superiors com el COI (Comitè Olímpic Internacional) i COE (Comitè Olímpic Europeu), i que es dedica íntegrament als esportistes. Així va explicar-ho el president del COA, Xavier Espot Miró, durant una entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV, en què va assenyalar que una de les prioritats del seu mandat al capdavant de l’ens olímpic serà la transparència i la comunicació, especialment amb les federacions que formen part del comitè, perquè sàpiguen de quina manera poden ser ajudades.

“No som propietaris d’aquests diners, ens els donen amb una finalitat específica”
Xavier Espot MIró, President del COA
 

Fent gala d’aquesta transparència, Espot Miró va detallar els diners que el COA rep cada any des dels organismes superiors per repartir al món de l’esport, una xifra de 280.821,08 euros, que al llarg del cicle olímpic és de més d’un milió, concretament 1.123.600,93 euros (1.179.000 dòlars). Una quantitat econòmica que el president del comitè va recordar que “va íntegrament fins a l’últim cèntim als atletes”. De fet, va matisar que “no som propietaris d’aquests diners, ens els donen amb una finalitat específica, que és donar-los a aquests conceptes”. Entrant en detall, el COA reparteix cada any de fons del COI 108.000 dòlars a esportistes d’estiu i 108.000 a esportistes d’hivern a través de les beques de solidaritat olímpica als atletes que tenen opció de classificar-se per uns Jocs. El COA rep també del COI 100.000 dòlars en quatre anys per a un programa de promocionar l’esport entre la gent de més de 65 anys, mateixa quantitat procedent del COE per a la participació dels atletes en competicions continentals. De l’organisme europeu també arriben 15.000 dòlars anuals en funció dels resultats esportius, que la comissió permanent del COA va aprovar atorgar a Mònica Doria, Nahuel Carabaña i Joan Verdú (5.000 dòlars a cadascun). Per últim, el COI entrega també 5.000 dòlars anuals pel Dia olímpic, i 8.750 més en concepte de desenvolupament esportiu, a més de 200.000 euros per a funcionament de l’entitat.

“És important que les federacions sàpiguen quines eines té el COA per ajudar”
Xavier Espot Miró, President del COA

 

DIARI TV A la carta

Entrevista al president del COA, Xavier Espot Miró

Aquesta explicació d’Espot Miró s’emmarca en la voluntat de transparència i de comunicació de l’ens, ja no tan sols en l’àmbit públic, sinó també amb les federacions, i en aquest aspecte va afirmar que “no hem sabut explicar bé molta de la feina que hem fet”, a més d’afegir que “a la permanent de vegades li faltava informació, i crec que hem de comunicar molt més a les nostres federacions, perquè no pot ser que no tinguin la informació suficient per no saber el que es fa”. Per últim, va cloure que “és important que el COA sàpiga què fan les federacions i les seves necessitats, però també és important que les federacions sàpiguen quines eines té el COA per ajudar”.

PROTEGIR ELS ATLETES

Durant l’entrevista, Espot Miró també va avançar que el COA crearà una comissió de safeguarding destinada a la protecció de l’esportista i el seu entorn més íntim, ja que “l’esportista és molt fort a la competició, però de vegades és un element fràgil, i és primordial protegir els nostres atletes de les misèries del seu entorn”, amb relació a l’assetjament o a la pressió de tècnics o entrenadors, ja que “dins d’aquest món passa massa sovint”.

EL COA PREVEU UNA DELEGACIÓ D'ENTRE 150 I 180 ATLETES ALS JOCS

El president del Comitè Olímpic Andorrà, Xavier Espot Miró, calcula que la delegació andorrana per als Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025 podria ser “d’uns 150 o 180 atletes”, gairebé el triple que a Malta 2023, quan van ser de prop de 70, i uns quants més que als últims que van fer-se al país, el 2005, quan Andorra va tenir 121 atletes. Precisament ahir el COA va publicar les mínimes per als Jocs i Espot Miró va destacar que “no hem tocat res del que els tècnics ens han dit, i amb aquests criteris hem fet les mínimes”, a més d’afegir que “no imposarem un criteri tècnic molt rigorós, tot i que sí competitiu, però crec que la delegació podria ser d’uns 150 o 180 atletes”. Precisament sobre aquesta delegació, va afirmar que “no és important si tenim més o menys atletes, en el sentit que no ens importa la quantitat perquè són els nostres Jocs i ens permet organitzar-los una mica a la nostra manera”.

Espot Miró també va referir-se als resultats i preguntat sobre quina previsió de medalles podria tenir Andorra (a Malta en va sumar 20) va assenyalar que “hem de fer previsions bones, hi ha federacions amb moltes expectatives”, i va agregar que “crec que obtindrem més medalles de les que vam aconseguir a Malta, espero que siguin algunes més”. A més, va destacar el suport del Govern en afirmar que “el que sé és que des de la secretaria d’Estat d’Esports s’ha subvencionat bastant adequadament les federacions perquè puguin preparar els Jocs”, i va cloure que “amb les instal·lacions que tenim i estant a casa crec que farem uns bons resultats”. Per últim, va fer una reflexió en destacar que “si algun esportista o federació no té els resultats adients o esperats, si han treballat bé, han fet l’esforç i s’hi han dedicat, no podem caure en el populisme tradicional que ets el primer o no serveixes per a res i hem de tenir respecte pels esportistes”.

Per últim, va declarar que “és difícil tancar un pressupost”, ja que depèn de les delegacions finals.
tracking