FARMÀCIA
Per què no has de partir un comprimit
Sempre que es crea un medicament, un dels grans problemes és buscar quina és la millor forma que s’absorbeixi i actuï de la forma més adequada
Els farmacèutics tenim una gran fal·lera per fer que els medicaments siguin més eficients i menys tòxics. Sempre que es crea un medicament, un dels grans problemes és buscar quina és la millor forma que s’absorbeixi i actuï de la forma més adequada. Com diu l’expressió, cal evitar matar mosques a canonades.
Heu jugat mai a golf? En aquest esport, els jugadors, busquen el millor pal perquè la bola arribi al forat, amb els menys cops possibles. Utilitzant aquest símil, podem dir que els nostres pals serien les formes farmacèutiques. Aquestes formes es defineixen com la disposició externa que es dona als principis actius per facilitar-ne l’administra-ció. Les formes farmacèutiques més freqüents són els comprimits, les càpsules, les solucions, els xarops, els supositoris o els injectables. Tots són molt coneguts, i sense dubte, la més temuda és la darrera.
Dins dels comprimits i les càpsules, podem trobar altres tipus de formes, menys conegudes, per millorar “l’entrega” del principi actiu. Entre aquestes formes podem trobar els comprimits retard o OROS que són comprimits que alliberen durant més temps el fàrmac. També hi ha els comprimits i càpsules recoberts, aquests tenen una pel·lícula que protegeix el principi actiu dels àcids de l’estómac, un dels medicaments que utilitza aquesta forma és el conegut Omeprazol. Fins i tot hi ha formes que són adhesives, que s’enganxen a una zona per millorar l’entrega en un punt concret.
Com podeu veure, el que la gent diu comprimit o “pastilla”, pot tenir una forma molt concreta per millorar que el principi actiu arribi on ha d’anar i s’hi estigui més o menys temps. És per aquest motiu que cal que no partim els comprimits o obrim les càpsules sense consultar si són una d’aquestes formes especials.
CAL SABER
Pastilles bucodispersables
Els comprimits bucodispersables (odis o flaix) alliberen el principi actiu per les glàndules de sota de la llengua perquè l’efecte sigui molt més ràpid, suposo que us vindran a la ment les famoses pastilles de nitroglicerina per als atacs de cor.