El Tribunal Suprem veneçolà deixa l’oposició amb tres diputats menys
La MUD pensa prendre possessió dels 112 escons, davant d’una decisió que deixa en perill la seva majoria qualificada de dos terços després dels comicis del 6 de desembre
A menys d’una setmana per a la constitució de la nova Assemblea Nacional, el màxim tribunal va suspendre “de forma provisional i immediata” la proclamació de tres diputats opositors i d’un del bloc chavista electes per l’Estat d’Amazones. El tribunal va optar per suspendre tots els representants triats, sense excepció, d’aquest Estat. A més, es van admetre quatre recursos d’impugnació més, encara que en aquests casos va considerar improcedent que es dictaminin mesures cautelars. El Suprem encara ha de precisar quin serà el nou quòrum de l’Assemblea per conèixer si els opositors han perdut o no la majoria qualificada de dos terços que va obtenir als comicis de fa unes setmanes, i que dóna poders sobre l’aprovació de lleis orgàniques, elecció i renovació de magistrats i funcionaris del poder ciutadà i electoral, entre altres atribucions. Poc després de conèixer-se la decisió, l’aliança MUD va considerar nul·la l’ordre del TSJ i va afirmar que els 112 parlamentaris opositors electes assumiran el seu escó el dia de la vigília de Reis. “Reiterem que amb la força de la Constitució, amb la força de la llei i la força del poble, els 112 diputats de la Unitat Democràtica prendran possessió el 5 de gener vinent”, va afirmar l’aliança opositora en un comunicat. Les eleccions del 6 de desembre van donar 112 diputats a la MUD i 55 als oficialistes, i van trencar una tendència de 17 anys. El chavisme va denunciar una sèrie d’irregularitats com per exemple compra de vots o suplantació d’identitat per votar per persones mortes. Tot i això, en el moment de la decisió del Suprem no es coneixia la ponència de la sentència que detallés els motius específics pels quals les impugnacions van ser admeses. De la seva banda, l’oposició ha denunciar un “cop judicial” en admetre’s els recursos pel TSJ malgrat que l’òrgan judicial estava de vacances i va decidir finalment treballar els últims dies de desembre.
L'OEA DEMANA NO DISTORSIONAR LA VEU DEL POBLE
El secretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA), Luis Almagro, va aprofitar el seu missatge de Cap d’Any per demanar que “ningú distorsioni la veu del poble” veneçolà després del resultat de les eleccions parlamentàries de desembre, amb “estratagemes de dubtosa juridicitat, ni reclamant decisions viciades de parcialitat a organismes reconstituïts per a l’ocasió”. També va afegir que “tampoc no s’apel·li a la prepotència, sinó que hi hagi diàleg i pau, i que el dret a denunciar irregularitats no se sostingui en la parcialitat d’òrgans amb nous integrants de reconeguda filiació política i partidària”, va dir en un missatge amb un to dur cap al govern del president veneçolà Nicolás Maduro. A més, Almagro va confiar que el 2016 pugui convertir-se en l’any en el qual Colòmbia aconsegueixi finalment la pau.